Wykonanie
Pieczona chmurkowa owsianka ! Z
ricottą :) Inspirowałam się przepisem Emmy oraz Maria'n, dziękuję za inspirację! :* Do swojej puszystej owsianki dodałam soczystą
brzoskwinkę, chrupiące
orzeszki ziemne oraz podałam ją z
malinkami i
borówkami . Smakowała rzeczywiście jak puchowa chmurka, była taka delikatna i lekka :)




pieczona owsianka z
ricottą,
brzoskwiniami i
orzeszkami ziemnymi podana z
malinami i
borówkamibaked porridge with
ricotta, peach and peanuts served with raspberries and blueberriesSkładniki:-ok.125g
ricotty-5 kopiastych łyżek
płatków owsianych-ok.1/2 szklanki
mleka-1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej-
białko jaja-
brzoskwinia-
orzeszki ziemne (garść)-opcjonalnie coś do posłodzenia np.
syrop klonowyWykonanie:
Płatki owsiane zalać wieczorem
mlekiem i wstawić na całą noc do lodówki. Rano połączyć z
ricottą,
sodą, pokrojoną w kosteczkę
brzoskwinią i
orzeszkami ziemnymi oraz ewentualnie np.
syropem klonowym.
Białko jaja ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszać z przygotowaną masą. Naczynie do zapiekania wysmarować lekko tłuszczem (u mnie
oliwa z oliwek, można użyć
masła). Przelać masę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 25min.
Potem lekko ostudzić. Smacznego!Na dokładkę pokażę wam wczoraj dalszą część mojego
owocowego szaleństwa :) Zrobiłam smażoną polentę z dodatkiem
jogurtu,
nerkowców i
owoców oczywiście. Przepyszna !



smażona polenta podana z
nerkowcami,
jogurtem naturalnym z
cynamonem i
syropem klonowym oraz
malinami,
borówkami,
jeżynami i
morelamifried polenta served with cashew nuts,
natural joghurt with cinnamon and maple
syrup and raspberries, blueberries, blackberries and apricotTo już 400 śniadanie na blogu! Dlatego chciałam ogromnie podziękować za to, że mnie odwiedzacie, że jesteście ze mną, komentujecie i wspieracie :) Dziękuję wam też za mnóstwo wspaniałych inspiracji! Cieszę się, że
mogę tutaj być i dzielić się z
wami swoimi pomysłami.Miłego dnia ! :)Wpatruj się w niebo i śpiewaj z radości, gdyż słońce otula cię ciepłem i opromienia światłem - za darmo.Phil Bosmans