ßßß Cookit - przepis na *z masłem z nerkowców

*z masłem z nerkowców

nazwa

Wykonanie

Po dzisiejszym śniadaniu mogę latać! Naleśnikami zaczynam dzień. Pomysł ten nie mógł czekać do południa. Wieczorem usmażyłam malutkie kokosowe naleśniki . Rano zabrałam się tylko za wysmarowanie ich dżemem truskawkowym i zapieczenie pod puszystą orzechową pierzynką. Zrobiłam ją z ricotty, syropu klonowego, białka oraz masła z nerkowców, także można sobie wyobrazić jak cudowny miała smak. Po raz kolejny przekonuje się, że najlepsze pomysły powstają pod wpływem chwili. Rozpływam się na samą myśl, jakie to śniadanie było pyszne. Do zrobienia, nie raz!
kokosowe naleśniki owsiane z naturalnym dżemem truskawkowym pieczone pod orzechową* ricottą
coconut oat crepes with natural strawberry jam baked under the nutty* ricotta
*with cashew nut butter
Składniki:
naleśniki:
- ok. 3-4 łyżek mąki owsianej (mniej więcej połowa szklanki)
- małe jajko
- 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka wiórek kokosowych
- szczypta sody oczyszczonej
- dżem truskawkowy (lub inny)
Naleśniki smażyć na lekko natłuszczonej patelni (u mnie mała, kwadratowa). Następnie przełożyć je ulubionym dżemem. Zwinąć w ruloniki. Ułożyć w natłuszczonym naczynku do zapiekania, jeden obok drugiego.
pierzynka:
- 125g ricotty
- łyżeczka masła z nerkowców
- białko
- łyżka syropu klonowego
Składniki dokładnie wymieszać. Przykryć serem naleśniki i piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25min.
Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Z przyzwyczajenia wcześnie rano wstaję, zaczynam dzień smacznym i leniwym porankiem. Potem porządki pewnie, trochę obowiązków, a poza tym liczę na odpoczynek w przyjemny weekend pełen słońca :) Też takiego Wam życzę.
Miłego dnia!
P.S. Dodałam do strony 'Współpraca' - produkty oraz ich recenzje . Mam nadzieję, że łatwiej będzie Wam teraz odnaleźć dany produkt firmy oraz dania z jego udziałem.
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/03/637-sniadanie-dodaje-skrzyde-pod.html