Wykonanie
Wczoraj szukałam pomysłu na to jak wykorzystać
ricottę . Natknęłam się parę
razy na zapiekaną w piekarniku i tak postanowiłam zrobić z niej babeczki. Oczywiście dodałam owsiany spód,
kakaowo -
miodowy . Jak dla mnie nie mogło zabraknąć
orzechów, więc dziś
nerkowce, a tym samym postanowiłam dodać jeszcze gorącą karmelizowaną
gruszkę . Wyszło bardzo smaczne, wbrew pozorom zdrowe śniadanie.
babeczki z
ricotty na owsianym
kakaowo-
miodowym spodzie podane z
nerkowcami i karmelizowaną w miodzie
gruszkącupcakes with
ricotta on cocoa and honey oat bottom served with cashew nuts and caramelized in honey pear
Składniki:masa serowa:- 125g
ricotty-
jajko- łyżeczka
syropu klonowegospód:- ok. 3-4 łyżek
płatków owsianych- chlust
mleka- łyżeczka
miodu- łyżeczka
kakaoNastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza.Składniki na spód wymieszać ze sobą i wyłożyć foremki do muffinek czy też papilotki. Następnie dokładnie zmiksować/utrzeć
ricottę z
jajkiem i dodać
syrop klonowy. Przełożyć na gotowy spód. Zapiekać przez około 20 min. po czym zostawiam jeszcze w wyłączonym piekarniku na 5-10min.Smacznego!Koniec wolnego, czas się wygramolić z łóżka i do szkoły! Miłego wtorku :)