Wykonanie
Śledzie lubimy w każdej postaci i bardzo chętnie wybróbowuję każdy nowy przepis. Oto moja wariacja na temat
śledzika z
granatem. Przepis podpatrzyłam w TV. Tradycyjna świąteczna przystawka ubarwiona czerwonymi pestkmi
granatu, nie tylko zdobi
śledzika, ale smakuje wybornie. Pestkom towarzyszy dodatek wędzonej
śliwki (miękka, pachnaca, orginalna suska sechlońska), a aromaty
koledry i
kminku mieszają się z
olejem kujawskim 3 ziarna.
Olej kujawski 3 ziarna to smakowita mieszanina
oleju rzepakowego, z dodatkiem
oleju lnianego i z pestek
dynii. Idealnie sprawdził się jako dodatek do
śledzi. Zastanawiasz się jak smakowały może trochę
dziwne śledzie? Zniknęły w oka mgnieniu, były pyszne!Składniki:6 płatów
marynowanych śledzi
2 łyżeczki
koledry1/2 łyżeczki
kminkupestki z 1/2
granatu6 wędzonych
śliwekpieprz cayennerozmaryn - opcjonalnie3/4 szklanki
oleju kujawskiego 3 ziarnaWykonanie:używając
śledzi solonych wymoczyć je, przynajmniej raz zmieniając
wodę. Osuszyć i pociąć w kilkucentymetrowe kawałki. Pracę można sobie ułatwić kupując
śledzie marynowane
kolendrę z
kminkiem zmiażdżyć w moździerzu
granat przeciąć na pół i z połowy wydobyć pestki.
Śliwki pokroić w paseczki
śledzie posypać
ziołami. Układać w słoju przekładając warstwy
śledzi pestkami
granatu i pokrojonymi
śliwkami. Zalać
olejem, dodać gałązkę
rozmarynu. Odstawić do lodówki na kilka dni, by smaki się przegryzłySMACZNEGO !Wszystkim czytelnikom życzę radosych, rodzinnych i bardzo smaczych Świąt Bożego Narodzenia