Wykonanie
Moja druga połowa – obecnie na diecie – tak chodziła po domu i smęciła, że „wrzuciłaby coś na ruszt”, że w końcu nie zdzierżyłam i to ja wrzuciłam coś na ruszt. Jemu podałam do „degustacji”… ci na diecie nie jedzą tylko degustują
Karkówka w marynacie słodko-kwaśnej:karczek – 380 g (3
steki),sos tajski słodko-kwaśny – 2 łyżki,
pieprz cayenne – 1 szczypta,
papryka słodka – 1 szczypta,
kolendra mielona – 1 szczypta,
czosnek – 1 ząbek,
olej – 2 łyżki,
sól – 1 łyżeczka.

Przygotowanie:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z
sosem słodko-kwaśnym oraz z
olejem,
kolendrą,
papryką i
pieprzem cayenne. Umyte
mięso dokładnie obtoczyć w marynacie a następnie przełożyć do szklanego naczynia. Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin. Grillować standardowo – czas grillowania zależy od grubości
mięsa i temperatury. Tak przygotowaną
karkówkę można również usmażyć na patelni grillowej.