Wykonanie
Danie wytworne i
banalne do wykonania. Przy tym niewiarygodnie smaczne.Głównym składnikiem są
polędwiczki wieprzowe, na drugim planie odrobina przypraw i...
brązowy cukier. Dodatek
pieprzu cayenne równoważy słodkość
cukru, którego zadaniem jest wytworzenie glazury.
Czerwona papryka i
czosnek nadają wyjątkowego smaku i aromatu.
Składniki:2
polędwiczki wieprzowe1/3 szkl
brązowego cukru1 łyżka
słodkiej papryki suszonej1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne1/2 łyżeczki suszonego
czosnku1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzuolejPrzygotowanie:
Polędwiczki umyć, osuszyć i wyciąć błoniaste części.
Cukier wymieszać z
przyprawami.Obsypać dokładnie
polędwiczki, natrzeć je tak, aby całe były w przyprawach.Na patelni rozgrzać
olej (powinno go być tyle, aby dno patelni było zakryte).Położyć
polędwiczki i smażyć z każdej strony na rumiany kolor, na niewielkim ogniu.Usmażone
polędwiczki przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sosem, jaki wytworzył się na patelni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i trzymać ok pół godziny, od czasu do czasu polewając sosem
spod mięsa.
Polędwiczki wyjąć na półmisek, pokroić i polać sosem.Tak przygotowane
mięso świetnie nadaje się na zimno do kanapek.Smacznego :)