ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki glazurowane

Polędwiczki glazurowane

nazwa

Wykonanie

Danie wytworne i banalne do wykonania. Przy tym niewiarygodnie smaczne.
Głównym składnikiem są polędwiczki wieprzowe, na drugim planie odrobina przypraw i... brązowy cukier. Dodatek pieprzu cayenne równoważy słodkość cukru, którego zadaniem jest wytworzenie glazury. Czerwona papryka i czosnek nadają wyjątkowego smaku i aromatu.
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
1/3 szkl brązowego cukru
1 łyżka słodkiej papryki suszonej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
olej
Przygotowanie:
Polędwiczki umyć, osuszyć i wyciąć błoniaste części.
Cukier wymieszać z przyprawami.
Obsypać dokładnie polędwiczki, natrzeć je tak, aby całe były w przyprawach.
Na patelni rozgrzać olej (powinno go być tyle, aby dno patelni było zakryte).
Położyć polędwiczki i smażyć z każdej strony na rumiany kolor, na niewielkim ogniu.
Usmażone polędwiczki przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sosem, jaki wytworzył się na patelni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i trzymać ok pół godziny, od czasu do czasu polewając sosem spod mięsa.
Polędwiczki wyjąć na półmisek, pokroić i polać sosem.
Tak przygotowane mięso świetnie nadaje się na zimno do kanapek.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/08/poledwiczki-glazurowane.html