Wykonanie
Mieszanka przypraw Cajun jest często stosowana w kuchni amerykańskiej. Można ją pewnie kupić i u nas, ale dużo lepiej zrobić ją samemu. W przepisie na
stek jagnięcy po kajuńsku składa się z
chili,
słodkiej papryki, kuminu,
soli i
czosnku. Taka mieszanka nadaje się do nacierania
mięsa, oprócz
jagnięciny może być to np.
kurczak. Nadaje ona kolor, a przede wszystkim pikantny smak i sprawia, że danie jest bardzo aromatyczne.
Stek według tego przepisu będzie inny niż wszystkie.po kajuńsku- 2
steki z udźca jagnięcego- sok z 1/2
cytryny- 1 1/2 łyżeczki
chili w proszku- 1 1/2 łyżeczki
papryki słodkiej- 1 łyżeczka kuminu- 1/4 łyżeczki
soli- 1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego- 1 łyżka
oleju- marynowane papryczki jalape ño do podania1)
Steki posmarować
sokiem z cytryny,wymieszać
przyprawy i posypać nimi
mięso.2) Odstawić na 2-3 godziny.3) Posmarować
olejem i smażyć po 3-4 minuty z każdej strony.4) Podawać np. z marynowanymi
ostrymi papryczkami i
sałatą.Przepis stąd .Czas przygotowania: 15 minut + marynowanieLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 340 kcal