Wykonanie

Bajgle -
drożdżowe bułki w kształcie oponek. Nie mylić z
obwarzankami, te są skręcone spiralnie i mniej puszyste. To popularne żydowskie
pieczywo wypiekane od XVII wieku. Rodowód bajgli sięga Krakowa. To tu zaczęto je wypiekać, następnie żydowscy emigranci przenieśli je na Manhattan. I dziś stolicą bajgli jest Nowy Jork.Od dawna się do nich przymierzałam i ciagle odkładałam pieczenie myśląć, że dużo przy nich pracy. Wymagają nie więcej zaangażowania czasowego co każde inne
drożdżowe pieczywo. Obgotowywanie w wodzie to zaledwie kilka minut. Są pyszne - mięciutkie w środku, poprzez posypkę z
parmezanu mają cudownie aromatyczną i chrupiącą skórkę. Świetna podstawa kanapek, ale same lub tylko z
masłem to prawdziwa uczta. Polecam!

Składniki na 8 sztuk:400 g
mąki orkiszowej jasnej 630100 ml
mleka140 ml
wody1
jajko3/4 łyżeczki
soli3 łyżki
oliwy1 łyżeczka miodu/cukru1,5 łyżeczki
drożdży instant2-3 łyżki startego
parmezanuWykonanie:
mleko podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięciawyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, by je odgazować i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 8 równej wielkości kawałków formując je w kulki. Przy pomocy uchwytu od drewnianej łyżki przeborować przez środek dziurkę i wykonać kilka obrotów, by powiększyć otwór. Uformowane krążki z ciasta ułożyć na blacie podsypanym
mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić 15-20 minut do napuszeniawłączyć piekarnik i nastawić na 220`C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia w międzyczasie w szerokim rondlu zagotować 1 l
wody z dodatkiem łyżki
cukru. Każdy krążek z osobna przy pomocy łyżki cedzakowej zanurzać w gotujacej się wodzie na 30 sekund. Obgotowane układać na papierowym ręczniku na moment do osuszenia, następnie przenieść na blaszkę do pieczenia. Posypać bułeczki startym
parmezanem. Piec 15 minut. Studzić na kratceSMACZNEGO !Uwagi: zamiast
parmrzanu bajgle można posypać
makiem lub
sezamem