Wykonanie
Chałka w zależności od regionu jest różnie nazywana, na Podhalu to kukiełka, na Górnym Śląsku plecionka, w centralnej Polsce
chałka. Zazwyczaj robi się ją bez dodatków, jak już to najczęściej z
rodzynkami. Klasyk na wielkanocne śniadanie. Dzisiejsza propozycja
chałki w całości upieczona jest z
mąki orkiszowej z nadzieniem
owocowym.Składniki :

500 g
mąki orkiszowej jasnej 630200 ml
mleka50 g
cukru50 g miękkiego
masła1
jajko L3/4 łyżeczki
soli1 op.
drożdży instantdodatkowo:
dżem jeżynowy lub powidła1 żółtko+1 łyżka
mleka1 łyżka
brązowego cukruWykonanie:
mleko podgrzej w rondelku, dorzuć do
mleka masło pokrojone w małe kawałki.
Mąkę,
sól,
cukier i
drożdże wsyp do miski. Dodaj
jajko, wlej
mleko z
masłem i zagnieć elestyczne, błyszczące ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętośćblachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj w prostokąt 18 x 75 cm. Obie części posmaruj powidłami, ale brzegi zostaw czyste. Powstałe w ten sposób paski ciasta
zwiń w rulony wzdłuż dłuższego
boku. Końce wszystkich rulonów zleprozłóż rulony tak, by powstał krzyż. Prawy rulon przełóż na lewą stronę ponad dolną częścią krzyża, a lewy na prawą stronę. Górny przełóż na dół, żeby przykrywał splot, dolny zaś przełóż na górę (nico ukośnie). Ponownie przeciwległe rulony prawy i lewy przełóż ponad dolnym rulonem. Przykryj górnym. Dolny przełóż nieco ukośnie na górę. I w ten sposób zapleć wszystkie, aż powstanie cały warkocz. Końce
chałki mocno zlep. Ciasto ułóż na blaszce. Przykryj ściereczką. Odstaw na 20 minut , by podrosłopiekarnik nagrzej do 200` C.
Żółtkiem wymieszanym z
mlekiem posmaruj wierzch
chałki, posyp
brązowym cukrem. Piecz 22-25 minut. Studź na kratceSMACZNEGO !źródło: dodatek " Ciasta i
ciasteczka" do "Twojego Stylu" 2014