Wykonanie
Pulchne, sprężyste,
waniliowe - nie można przestać ich jeść!

Kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie w ramach Ciasta na niedzielę :) Tym razem zamiast słodkiego wypieku, "na tapecie" było smażenie racuchów
drożdżowych, według przepisu z bloga Moje wypieki .Składniki na 3 talerze racuchów:500g
mąki pszennej30g świeżych
drożdżyszczypta
soli2 łyżki domowego
cukru waniliowego - może być też zwykły
cukier1 i 1/2 szkl. letniego
mleka1
jajko
Mąkę z
solą przesiać do dużej miski - w ten sposób wprowadza się pęcherzyki powierza i ciasto lepiej wyrasta . Pośrodku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego świeże
drożdże. Następnie zasypać je
cukrem i zalać 1/2 szkl. letniego
mleka. Odstawić na 10 minut, aby zaczyn zaczął rosnąć.Po tym czasie dodać do miski resztę letniego
mleka,
jajko i wymieszać dużą łyżką do połączenia składników. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie - ale też nie za gęste - dodać wtedy łyżkę
mąki lub
mleka aby uzyskać pożądany stan gęstości ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką kuchenną na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia - czyli podwojenia objętości .Przygotować kubek z gorącą
wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie - by się nie kleiło do łyżki .Smażyć na małym ogniu na rozgrzanym
oleju - ale nie może być rozgrzany zbyt mocno, bo racuchy lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą "dojść" w środku - z obu stron na złoty kolor.Podawać posypane
cukrem pudrem lub posmarowane ulubioną
konfiturą czy
dżemem. Niebo w gębie! Są tak dobre, że znikają gorące jeszcze z patelni :)SMAŻYŁAM WSPÓLNIE Z:Kulinarna ManiusiaIzioni pyszne smakiSama
słodycz... i szczypta
chiliMoje domowe kucharzenieMoje wypieki i nie tylkoSylwia PuzioMoje Małe CzarowanieKuchnia Starowiejskiej GospodyniŻycie zaczyna się w kuchniTo i owo stokrotkiRóżowa kuchniaLidia Wesolowska




