Wykonanie

Tęsknicie za korzennymi smakami? Ja bardzo. A kto powiedział, że są zarezerwowane tylko dla okresu Bożego Narodzenia? Dziś proponuję pyszny kremowy sernik z piernikową nutką.Składniki ( na blachę o średnicy 24cm):Na spód:-100g
masła-200g suchych pierników-50g
gorzkiej czekoladyNa masę
serową:-1kg
sera twarogowego dwukrotnie zmielonego (można zastąpić dobrym
serem z wiaderka)-5 jaj-200g
śmietany 18%-4 łyżki
mąki ziemniaczanej-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-2 łyżki
przyprawy do piernika (najlepiej domowej)-1 i 1/4 szklanki
brązowego cukruKarmelizowana
żurawina:-200g świeżej
żurawiny-50ml
wody-5 łyżek
brązowego cukruPrzygotowujemy spód.
Masło roztapiamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Czekoladę ścieramy na tarce. Pierniki rozdrabniamy za pomocą malaksera (lub pałki do
ziemniaków lub tarki). Dodajemy
masło i
czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Powstałą masą dokładnie wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki.
Mąkę mieszamy z
przyprawą i
proszkiem do pieczenia.
Ser,
śmietanę,
cukier i
jajka krótko ubijamy. Cały czas mieszając dodajemy
mąkę, łyżka po łyżce. Powstałą masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 50-60 minut (sprawdzamy, czy środek stężał). Studzimy.Przygotowujemy
żurawinę. Do garnuszka wlewamy
wodę i wsypujemy
cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut tak, aby zmniejszyła się ilość
wody. Wrzucamy
żurawinę i gotujemy około 2-3 minut od czasu do czasu mieszając. Gotową
żurawinę wykładamy na sernik.

Smacznego!