ßßß
1/2 kg solonych płatów śledziowych1/2 kg mięsa wieprzowego np. karkówki lub łopatki1/2 kg mięsa wołowego1 jajko1łyżka mąki ziemniaczanejpieprz, bułka tartaolej do smażeniaZalewa:1 litr wody3/4 szklanki octu 10%2 średnie cebule (pokroić w piórka)3 łyżki cukrupół łyżeczki soli3 listki laurowe3 kulki ziela angielskiegokilka ziaren pieprzuZagotować wszystkie składniki zalewy. Przestudzić. Płaty śledziowe lekko wymoczyć w zimnej wodzie, odsączyć. Zmielić razem śledzie i mięso. Dodać mąkę ziemniaczaną, przyprawić pieprzem. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, panierować w bułce tartej, smażyć na oleju. Usmażone kulki wrzucić do zalewy, po czym schłodzić. Pozostawić w lodówce na kilka godzin lub do następnego dnia.