ßßß
Do zrobienia tego prostego i pysznego dania można użyć płaty z mięsa wołowego jak i wieprzowego. Ja osobiście wykorzystuję cieniutko pokrojoną wołowinę, której już nawet nie rozbijam tłuczkiem do mięsa. Jeśli jednak płaty są dość grube, trzeba je dokładnie rozbić. Część sosu wykorzystuję do makaronu i podaję jako pierwsze danie, natomiast zrazy z odrobiną pozostałego sosu można podac jako drugie danie, z dodatkiem np zielonej sałaty lub surówki.SKŁADNIKIkilka płatów mięsa wołowegopaprykażółty sermąkasólprzecier pomidorowy3 łyżki oleju z oliwekpapryczka chiliwykałaczkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na każdym płacie wołowiny ułożyć kawałki papryki i sera, posypać odrobiną soli.Zwinąć ciasno obydwa końce zraza i zamknąć przy pomocy wykałaczki
Opruszyć lekko mąką po wierzchu.
W szerokim naczyniu lub głębokiej patelni rozgrzać olej , dodać papryczkę, cebulę, ułożyć zrazy.
Zarumienic z obydwu stron mięso, dodać dwie nalewki gorącej wody ( aby nie wstrzymać czasu gotowania ) .
Posolić do smaku, dodać kilka kulek ziela angielskiego i gotować około 30 minut na małym ogniu. Dodana woda podczas gotowania częściowo wyparuje, jeśli zrazy są jeszcze twarde można dodać wrzątku i dalej gotować. Gdy zrazy są już prawie miękkie dodać przecier pomidorowy i gotować przez następne 15 minut.
Mała rada:- należy policzyć użyte do zrazów wykałaczki , gdyż podczas gotowania może się któraś odłaczyć - w takim przypadku trzeba jej w sosie poszukać i wyjąć.
SMACZNEGO :)