Wykonanie
Chałwowiec lub też ciasto
chałwowe z pewnością jest warte uwagi. Zwłaszcza wielbiciele
chałwy będą zachwyceni tym wypiekiem. Ciasto jest smaczne i bardzo słodkie a tym samym wydajne: bo nie chce się więc zjeść więcej niż jednego kawałka na raz. ;-)
Chałwy jest w kremie bardzo dużo, więc jej smak zdecydowanie dominuje.
Biszkopt:5
jajek L1/2 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej typ 4501/3 szklanki
kakaoszczypta
soliKrem:400g
chałwy waniliowej2 budynie
waniliowe3 szklanki
mleka250g
margaryny1.
Mąkę i
kakao mieszamy ze sobą.
Białka i
żółtka oddzielamy od siebie.
Białka ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli
cukier, następnie
żółtka. Zmniejszamy maksymalnie obroty miksera, dodajemy
mąkę, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę 20x30cm (ze
spodem wyłożonym papierem do pieczenia). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.2. Budynie gotujemy na
mleku. Dobrze studzimy.
Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy na przemian
budyń i 300g pokruszonej
chałwy.3. Wystudzony
biszkopt przekrawamy na 3 części. Przekładamy przygotowanym kremem, smarujemy nim również wierzch. Posypujemy pokruszoną
chałwą. Chłodzimy.