ßßß


Składniki:Ciasto:4 jajka½ szklanki cukru2/3 szklanki mąki tortowej1/3 szklanki kakao1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaKrem budyniowy:1 szklanka śmietany kremówki1 budyń śmietankowy2 szklanki mleka2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka2 czubate łyżki cukru pudruWarstwa wiśniowa1 słoik wiśni drylowanych30 dag cukru żelującego trzcinowego1 galaretka wiśniowa2 łyżki soku z cytrynyPoncz:½ szklanki syropu z wiśni50 ml wódki1 łyżeczka cukru pudruWarstwa śmietanowa:½ litra śmietany kremówki2 łyżki czubate cukru pudru2 torebki śmietan fixDodatkowo:20 dag podłużnych biszkoptów10 dag wiórek kokosowych białychSposób przygotowania:Ciasto:Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając aby ich nie „przebić „, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, dodać żółtka, zmiksować, powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, zmiksować na najniższych obrotach miksera lub ręcznie, należy robić to delikatnie aby masa pozostała puszysta.Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm pieczemy 30 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy biszkopt .Masa wiśniowa:Z wiśni odlewamy pół szklanki soku-zostawiamy go na poncz, resztę razem z wiśniami przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy 4 minuty, dodajemy w trakcie sok z cytryny. Zestawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę,mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia.Krem budyniowy:Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się całkowicie rozpuści.Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka tak jak przepisie na opakowaniu, do gorącego dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy do połączenia, zostawiamy do całkowitego wystudzenia-w trakcie tej czynności mieszamy budyń kilkakrotnie aby masa pozostała gładka.Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu.Poncz:Wódkę mieszamy z odłożonym wcześniej sokiem z wiśni, słodzimy łyżeczką cukru pudru.Masa śmietanowa:Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz śmietan fiksy aż do uzyskania puszystej masy.Przełożenie:Biszkopt nasączamy ponczem wiśniowym, wykładamy tężejącą masę wiśniową , następnie krem budyniowy, układamy warstwę podłużnych biszkoptów i następnie krem śmietanowy, oprószamy grubo białymi wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na całą noc do lodówki.Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą.Słodkich wypieków!Rady:Jeśli nie macie cukru żelujacego do masy wiśniowej, możecie go zastąpić 2 galaretkami wiśniowymi, konsystencja będzie bardziej „galaretkowata” ale smak bardzo podobny.
http://dagoma.com.pl/