Wykonanie
Ciasto na keksówkę o wym 13X39 cm3
jajka200 ml ciemnego karmelowego
piwa30 dag
mąki pszennej-użyłam tortowej15 dag
cukru160 ml
miodu gryczanego-można użyć zwykłego180 ml
oleju roślinnego2 łyżki ciemnego
kakao1 łyżka
przyprawy korzennej do piernika1 czubata łyżeczka
sody oczyszczonej¼ łyżeczki mielonego
białego pieprzuPolewa czekoladowa:125 g
masła3 łyżki
cukru pudru3 łyżki
mleka2 łyżki ciemnego
kakao1 czubata łyżeczka
żelatyny spożywczejDowolna posypka do ciast.Sposób wykonania:Ciasto:
Piwo przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia, zestawić do ostygnięcia.W misce wymieszać dokładnie składniki suche:
mąkę,
kakao,
sodę przyprawę korzenną,
biały pieprz, całość przesiać przez sitko, aby napowietrzyć
mąkę.W misie miksera ubić
jajka z
cukrem, stopniowo wlewać
piwo, płynny
miód oraz
olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie aż do skończenia. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki-masa będzie dość płynna ale taka ma być.Piec 50-55 minut w temp 175*c-do suchego patyczka.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia.Polewa:
Żelatynę zalać
mlekiem, odstawić do spęcznienia.Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli
wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą
żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Polać zimny piernik udekorować posypką.Wynieść w chłodne miejsce-ale nie do lodówki!Słodkich wypieków!Przepis dołączam do akcji Dobrze wypieczone święta na Durszlaku

