Wykonanie
Zdecydowanie nie przepadam za piernikami. Zjem, bo jestem łakomczuchem, ale żeby ubóstwiać to nie.Lubię za to "Murzynki".Ten przepis wypróbowałam dla
męża, który za piernikami szaleje.Nie jestem w stanie określić czy to murzynek czy piernik.Niestety nie wiem skąd wzięłam przepis.Kartkę z nim znalazłam w moich przepisach, niestety bez źródła.Ciasto polecam ze względu na łatwość i szybkość wykonania.Jest ono bardzo smaczne, długo wilgotne i ma pyszną, gęstą
czekoladową polewę, pycha :)

Przepis:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru12 łyżek
oleju8 łyżek marmolady/dżemu/musu
jabłkowego (u mnie po kilka łyżek wszystkiego z przewagą
musu jabłkowego)łyżka
kakao1 szklanka
mleka2
jajka2-3 łyżki
przyprawy korzennej (do piernika)1 łyżeczka
sodybakalie (opcja)Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i mieszamy na średnich obrotach.Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę (u mnie kwadratowa 25x25).Na wierzch wrzucamy
bakalie (u mnie z mieszanki keksowej).Całość pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40-50 minut (do suchego patyczka).Ciasto studzimy i przygotowujemy
polewę czekoladową.Polewa:12,5 dag
margaryny2 łyżki
mleka1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
kakaoMargarynę rozpuszczamy z
mlekiem, dodajemy
cukier i
kakao. Mieszamy aby pozbyć się grudek. Lekko studzimy i wylewamy na zimne ciasto.Ciasto wstawiamy do lodówki, aby polewa zastygła i za kilka godzin delektujemy się pysznym pierniko-murzynkiem :)Polecam!!