ßßß Cookit - przepis na Pulpeciki szpinakowe w sosie koperkowym

Pulpeciki szpinakowe w sosie koperkowym

nazwa

Wykonanie

Od kiedy polubiłam szpinak, często dodaję go do mięs. Tym razem były to pulpeciki w kremowym sosie koperkowym.
250 g mięsa mielonego (wieprzowego)
1 cebula
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
250 g szpinaku (mrożonego)
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
2 szklanki wody
1 kostka rosołowa
1 łyżka Vegety
150 g śmietany 18%
3 łyżki koperku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy. W misce mieszamy mielone mięso, jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, szpinak. Doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy pulpeciki. Na patelni gotujemy wodę z kostka rosołowa i Vegetą. Wkładamy pulpeciki, gotujemy około 15 minut. Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczana i koperkiem. Wlewamy do pulpetów, dokładnie mieszamy. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu.
Źródło:http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/03/pulpeciki-szpinakowe-w-sosie-koperkowym.html