Wykonanie
Prosta i mocno paprykowa pizza. Sprawdzi się na ogromnego głoda. Można ją przygotować dzień wcześniej, ponieważ smakuje jeszcze lepiej drugiego dnia.
Ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
cukru3 łyżki
oleju30 g świeżych
drożdży1 szklanka letniej
wodyDodatkowo:3 łyżki
keczupu2 łyżki
oregano10 plastrów
wędliny2
czerwone papryki1
zielona papryka3
cebule500 g
pieczarek300 g
seraOlej do smażeniaDo miski wsypujemy
mąkę,
cukier i
sól. Dolewamy
olej.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do
mąki. Zagniatamy ciasto tak aby miało jednolitą masę. Odstawiamy pod przykryciem na 60 minut (ciasto podwoi swoją objętość). Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej
mąką. Ciasto układamy w formie od piekarnika.
Cebulę kroimy w piórka,
papryki w kosteczkę,
pieczarki w plasterki.
Cebulę z
paprykami smażymy na patelni do miękkości.
Na cieście rozsmarowujemy
keczup, posypujemy
oregano. Kolejno układamy
wędlinę,
pieczarki i usmażone
papryki z
cebulką. Wstawiamy do nagrzanego do 230*C piekarnika na 15-20 minut. Pod koniec wierzch posypujemy
startym serem.