ßßß
Cookit - przepis na Fasolka po portugalsku- Feijoada a Portugesa
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Fasolka po portugalsku- Feijoada a Portugesa
Składniki
Boczek wędzony
Cebula
Bataty
Koncentrat pomidorowy
Groch włoski
Fasola szparagowa żółta
Liść laurowy
Ziele angielskie
Bulion
Sól
Pieprz
Wykonanie
Rewelacyjne połączenie
wędzonego boczku
ze słodkim
batatem
i
fasolką
, zatopione w
pomidorowym sosie
. Wszystko dopełnia chrupiąca
cieciorka
. Portugalska wersja naszej
fasolki
po bretońsku.
300 g
wędzonego boczku
2
cebule
1 duży
batat
100 g
koncentratu pomidorowego
100 g
ciecierzycy
Piątnica (kupicie tutaj)200 g
żółtej fasolki szparagowej
Hortex2
liście laurowe
3 ziarenka
ziela angielskiego
1 szklanka
bulionu
Sól
Pieprz
Cieciorkę
zalewamy wrzątkiem na noc (około 1 szklanka
wody
).
Batata
obieramy i kroimy w kosteczkę,
cebulę
w piórka,
boczek
w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę
oleju
, szklimy
cebulkę
, dodajemy
boczek
. Wkładamy
liście laurowe
i
ziele angielskie
. Dusimy około 10 minut. Przelewamy
ciecierzycę
z
wodą
, dodajemy pokrojonego
batata
i połamaną
żółtą fasolkę szparagową
. Całość podlewamy
bulionem
, doprawiamy
solą
i
pieprzem
. Gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec całość mieszamy z
koncentratem pomidorowym
.
Źródło:
http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/04/fasolka-po-portugalsku-feijoada.html
Przepisy powiązane
Bitki wołowe z cebulą
Bitki wołowe z cebulą
Bitki wołowe z cebulą
Bitki wołowe z cebulą
Bitki wołowe z cebulą
Składniki powiązane (0)