Uwielbiam ryby z sosami, a z tym w szczególności. Fajna i smaczna przekąska na domowe imprezy.Polecam!1,5 kg mintajaSólPieprzPrzyprawa do ryb2 jajka1 szklanka bułki tartej3 cebule1 czerwona papryka2 marchewki100 – 150 ml bulionu700 g sosu słodko-kwaśnegoOrzech (KLIK)Olej do smażeniaMintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy. Nacieramy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Każdy kawałek dzielimy na mniejszy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w drobne piórka, papryki w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Gotową, jeszcze ciepłą zalewą przekładamy warstwami z rybą. Możemy podać na ciepło lub po wystudzeniu, gdy smaki się przegryzą.