Wykonanie
Jakiś czas temu, a dokładnie 18 sierpnia wybrałam się do Warszawy do studia telewizji TVP1. Okazało się, że z łatwością i
zerowym stresem przeszłam przez całe nagranie. Miałam przyjemność gotowania z Ewą Olejniczak w programie ,,Przepis dnia". Chciałabym bardzo podziękować portalowi DORADCA SMAKU za zaproszenie . W ten oto sposób mogłam podzielić się przepisem na meksykańskie
chili con carne w mojej wersji.Danie jest swoistego rodzaju gulaszem składającym się z
mielonego mięsa,
ostrych papryczek chili i dodatków w postaci
cebuli,
pomidorów czy
fasoli.
Feria czerwonych kolorów-
papryka,
pomidorki cherry,
czerwona fasola oraz ostra mieszanka smaków sprawia, że moje
chili con carne jest wyśmienite.Zdjęcia z nagrywania programu:
Filmik (emisja była 23 października 2015 roku) w programie TVP1 o 19:15:A oto przepis:Składniki:500 g
makaronu penne500 g
mięsa mielonego wieprzowego4 duże
pieczarki1 duża biała
cebula1
czerwona papryka1
zielona papryka7
pomidorków koktajlowych3 ząbki
czosnku1
papryczka chilli150 g
czerwonej fasoli5 łyżeczek
koncentratu pomidorowegoZioła prowansalskiePieprzSólOstra
czerwona paprykaSłodka
czerwona paprykaOlejPieczarki, czerwoną i
zieloną paprykę i
cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym
oleju.
Czosnek oraz
papryczkę chilli przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
Pomidorki kroimy na ćwiartki i dusimy razem z warzywami do zmniejszenia objętości. Następnie dodajemy
mięso mielone i
czerwoną fasolę. Wszystko dusimy przez 15 minut. Na końcu wlewamy
koncentrat pomidorowy i przyprawiamy wszystkimi
przyprawami. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut.
Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Przygotowane
mięso mielone łączymy z
makaronem penne.
Chciałabym podziękować :- Doradcy Smaku za zaproszenie i docenienie mojej osoby,- wspaniałej Ewie Olejniczak - wyśmienitej mistrzyni, z którą gotowałam,- ekipie telewizyjnej za atmosferę na planie i profesjonalizm,- firmie Prymat za wspaniałe
przyprawy,