Wykonanie
Sos tatarski to ciekawa
sałatka. Mimo że ma niewiele składników, każdy ma na nią inny przepis. W moim domu od zawsze
sos tatarski przygotowuje się z
korniszonów,
marynowanych grzybów (oba składniki w równych ilościach) oraz
jajek. Do
sosu tatarskiego mama dodawała zawsze
majonez i
śmietanę oraz
sól i
pieprz.
Majonezu i
śmietany nie było wiele, dlatego
sos tatarski to u nas tak naprawdę
sałatka.
Ogórki,
grzyby i
jajka powinny być pokrojone w kosteczkę, ale ponieważ szkoda mi na to czasu,
ogórki i
grzyby wrzucam do malaksera (osobno) dzięki
czemu zamiast poświęcić temu 20 minut, robię to w 2 :) Z czasem
śmietanę zastąpiłam też
jogurtem naturalnym i jak dla mnie nie ma wielkiej różnicy w smaku, a
sałatka jest lżejsza. Poniżej przepisu wrzucam też kilka zdań z wikipedii na temat
sosu tatarskiego.Składniki (orientacyjne):1 litrowy słoik
korniszonów (
ogórków marynowanych w occie)1 litrowy słoik
grzybów marynowanych6
jajek2 łyżki
majonezu2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnegosól,
pieprzJajka gotujemy i kroimy w kosteczkę.
Korniszony i
grzyby również drobno kroimy, lub siekamy osobno w malakserze. Jeśli
grzyby marynowane są z
marchewką, również ją siekamy i dodajemy do sosu. Wszystkie składniki mieszamy, dodać
majonez,
jogurt oraz
sól i
pieprz.
Sos tatarski podajemy schłodzony.
Sos tatarski – sos zimny na bazie
sosu majonezowego lub
majonezu, z drobno posiekanymi pikantnymi dodatkami:
ziołami i
warzywami marynowanymi w occie.
Sos tatarski sporządza się z
majonezu. W wersji wiedeńskiej dodaje się do niego pokrojone
korniszony,
kapary i
natkę pietruszki. W wersji francuskiej z
majonezem łączy się roztarte
żółtko ugotowanego na twardo
jaja i jego posiekane
białko oraz drobno posiekany
szczypiorek. Można go także sporządzić, dodając do
majonezu roztarte
żółtko jaj,
szczypiorek,
korniszony i drobno posiekane
grzyby marynowane. Jest dodatkiem do
wędlin, zimnych
mięs, jaj na twardo,
śledzi i ogólnie ryb na zimno.
Sos tatarski należy do dań typowych dla kuchni polskiej. W Anglii i Australii jest on popularnym dodatkiem do fish and
chips. Więcej ciekawostek na temat
sosu tatarskiego: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sos_tatarski