Wykonanie
Należę do tych osób, które uwielbiają klimat świąt, gwar przygotowań i atmosferę z tym związaną. Okres ten kojarzy mi się z zapachem pieczonych ciast i
ciasteczek i aromatycznych
suszonych owoców. Podczas przygotowań w mojej kuchni można usłyszeń niemilknące dźwięki świątecznych piosenek, które umilają mi gotowanie.Kruche
ciasteczka z gotowanymi
żółtkami to obowiązkowa pozycja podczas każdych moich Świąt Bożego Narodzenia. Przepis ten, odziedziczyłam po mojej babci i muszę przyznać, że smakują wyśmienicie. Już same w sobie są bardzo smaczne, a gdy dodaje do nich co nieco dekoracji - stają się także piękną ozdobą na moim świątecznym
stole!Składniki:8 gotowanych
żółtek2
surowe żółtka3 szklanki
mąki pszennej300 g
masła1
cukier wanilinowy Delecta3/4 szklanki
cukrucytrynaDo dekoracji:zaprawa cytrynowa
cukier puderDecorada Delecta - maczek smak
mangoDecorada Delecta - kamyczki
czekoladoweDecorada Delecta - karmelDecorada Delecta - maczek smak
owocowy tutti fruttiDecorada Delecta - maczek smak
truskawkowyDecorada Delecta - posypka smak
owocowyDecorada Delecta -
płatki czekoladoweDecorada Delecta - kuleczki zbożowe w
czekoladzieDecorada Delecta - kuleczki zbożowe w różowej skorupcePrzygotowanie:Ugotowane
żółtka jajek ucieramy razem z
masłem. Następnie dodajemy
surowe żółtka, otartą
skórkę z cytryny, wyciśnięty
sok cytrynowy ,
cukier wanilinowy Delecta i
cukier. Wszystko ucieramy razem. Na koniec dodajemy
mąkę i wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie, schłodzone ciasto rozwałkujemy i wykrawamy foremkami
ciasteczka. Ważne jest aby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko - wtedy mogą się nam szybko spalić.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciastka wyjmujemy z piekarnika jak tylko zaczną się rumienić
Z zaprawy cytrynowej i
cukru pudru przygotowujemy
lukier o takiej konsystencji aby dobrze rozprowadzał się po ciasteczkach, a jednocześnie nie był bardzo rzadki. Za pomocą pędzelka smarujemy lukrem każde
ciasteczko i dekorujemy dowolnie wybraną posypką.Ja w tym roku postawiłam na posypki do ciast i deserów nowej linii Decorada Delecty. Muszę przyznać, że urzekły mnie kolory
maczków, kamyczków,
płatków i kuleczek. Stworzone są z naturalnych składników i już po otwarciu
torebki wyczuwalny jest miły zapach, którego ciężko doświadczyć w innych tego typu produktach. Do świątecznych wypieków sprawdzają się doskonale!Smacznego ! ;)