Wykonanie

To ciasto świetnie nadaje się na święta, jest bardzo
czekoladowe.
Imbir nadaje mu charakteru a zastąpienie
mąki migdałami, jeszcze bardziej wzbogaca jego smak.Składniki:150 g
migdałów400 g
gorzkiej czekolady25 g
kakao250 g drobnego
cukru trzcinowego250 g
masła1 łyżka mielonego
imbiru6
jajeklukier:100 g
masła50 g
gorzkiej czekolady50 g
kakao200 g
cukru pudru przesianego przez sito4 łyżki
wody2 łyżki startego świeżego
imbirukandyzowany
imbirWykonanie:
Migdały zalać wrzątkiem, jak
woda ostygnie ściągnąć z
migdałów skórkę. Następnie
migdały osuszyć i zmielić.Formę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Oddzielić
żółtka od
białek.Do garnka o grubym dnie włożyć
czekoladę,
kakao,
cukier i
masło a następnie wszystko rozpuścić na małym ogniu.Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ściągnąć garnek z ognia, wmieszać
imbir i zmielone
migdały a następnie po 1
żółtku.
Białka ubić na sztywną pianę. metalową łyżką wmieszać do ciasta delikatnie trochę piany żeby rozrzedzić ciasto, a następnie delikatnie wmieszać resztę piany.Ciasto ostrożnie przełożyć do formy. Piec w temperaturze 180 o C przez 30 - 35 minut, aż wierzch ciasta przestanie się trząść, a środek się zetnie. Ciasto ostudzić.Przygotować polewę:
masło,
czekoladę,
kakao,
cukier puder,
wodę i starty
imbir włożyć do garnka o grubym dnie, a następnie podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie gładki
lukier.Ciasto polać polewą i posypać kandyzowanym
imbirem.