Wykonanie
Pyszna drożdżówka z dodatkiem
śmietany.Bardzo puszysta, długo świeża. Dodatek cieniutkiej warstwy serowej pod
maślaną kruszonką dodatkowo podkręca jej smak.Oczywiście zamiast warstwy
sera spokojnie możemy użyć dowolnych
owoców, ciasto nie straci na pewno przez to na smaku :))

Składniki: (foremka o wymiarach 31cmx21cm)550g
maki40g świeżych
drożdży200ml
śmietany 18%1 szkl.
mleka2
jajka150g
cukru100g roztopionego
masłaszczypta
soliWarstwa serowa:3 łyżki zmielo nego
twarogu,1
żółtko,2 łyżki
cukru,trochę
cukru wanilinowego- wszystko połączyćWykonanie:
Mleko podgrzewamy. W letnim
mleku rozkruszamy
drożdże, dodajemy 2 łyżeczki
cukru i łyżeczkę
mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia, na ok 10 minut w ciepłe miejsce. W małym rondelku rozpuszczamy
masło. Studzimy. Do miski wsypujemy
mąkę, pozostały
cukier, szczyptę
soli,
jajka,
śmietanę, wyrośnięte
drożdże i wystudzone
masło. Wyrabiamy przy użyciu haków. Gdy cisto będzie lśniące, a wszystkie składniki połączą się miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość wykładamy je na blaszkę wysmarowaną
masłem i obsypaną
bułką tartą. Na ciasto wykładamy cienką warstwę
serową, na nią kruszonkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na 45 minut.
