Wykonanie
Kremowo-serowa zupa z
kalafiora. Smaki dobrze się komponują dając w efekcie zupę-krem,którą zjada się z apetytem.Zapraszam :)

1 średni
kalafior1 średni
por - kroję w krążki1 - 2 ząbki
czosnku - siekamok.15 dkg
sera pleśniowego - u mnie danish blue750 - 1000 ml
bulionu warzywnego - ilość zależy od gęstości,jaką lubiciesuszony
lubczyklistek laurowypieprzsólgałka muszkatołowatrochę
śmietany do zabielenia i podkreślenia smakuulubione ziarna do pospypania - opcjonalnie
masło do podsmażeniaNa rozgrzanym
maśle podsmażam
czosnek,
pora i pokrojonego na małe kawałki
kalafiora. Następnie do garnka wlewam
bulion,dodaję
lubczyk,
pieprz,ewentualnie
sól,gdy potrzeba i gotuję do miękkości warzyw,blenduję.Dodaję
ser,odrobinę
śmietany,
gałkę muszkatołową i lekko podgrzewam,aż
ser się roztopi.Na talerzu posypuję
słonecznikiem i odrobiną suszoenj
natki pietruszki.Smacznego!!!