Wykonanie
Rolada biszkoptowa jest
ciastem które możemy przygotować szybko dla niespodziewanych gości. Produkty praktycznie zawsze mamy w domu. Roladę możemy przygotować z różnymi dodatkami np. z kremem,
bitą śmietaną, różnymi musami,
dżemem,
jabłkami i
galaretką.
Składniki1/2 szkl
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szkl
cukru4
jajka1
galaretka malinowa.folia aluminiowablacha z piekarnika lub inna prostokątnaPapier do pieczeniaWykonaniePrzygotować
galaretkę według przepisu latem warto dodać mniej
wody, możemy też dodać łyżeczkę
żelatyny. Ja użyłam około 400 ml gorącej
wody. Do miseczki szklanej wlewamy
wodę wsypujemy
galaretkę dokładnie mieszamy pozostawiamy w spokoju.Ciasto.Dokładnie odmierzyć składniki, następnie przesiać
mąkę dodać
proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Do miski wsypać
cukier dodać
żółtka następnie ubić na puszystą masę. W drugiej misce ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywno. Ubite
białka przełożyć do miski z
żółtkami delikatnie wymieszać łyżką dodać przesianą
mąkę wymieszać.Przygotowaną masę
biszkoptową wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni około 12-18 minut. Nie podaję dokładnie ponieważ każdy ma inny piekarnikUpieczoną roladę wyjmujemy, odrywamy papier jeszcze gorącą zawijamy w ściereczkę lekko wilgotną, tworząc rulon i studzimy.Na blat kładziemy folię aluminiową na którą rozwijamy przestudzone ciasto. Na nie wykładamy tężejącą
galaretkę. Zwijamy roladę, którą zawijamy w folię. Pozostawiamy do zastygnięcia w chłodnym miejscuSmacznego :)