ßßß
            
        
Chleb żytni na zakwasie przepisy pochodzi z bloga 2 smaki klikzakwaszone:120 g zakwasu żytniego, aktywnego200 g wody200 g mąki żytniejCiasto właściwe:200 g wody400 g mąki żytniejłyżka soliłyżka miodułyżka syropu klonowegoDodatkowo:łyżka oleju rzepakowego Rapso2 łyżki otrębów5 łyżek słonecznika
Aktywny zakwas.Jeśli zakwas trzymasz w lodówce, to wyjmij go rano i odczekaj pół godziny aż ogrzeje się do temperatury pokojowej. Dodaj 60 g letniej wody i 60 g mąki żytniej. Wymieszaj i pozostaw zakwas do wieczora. W tym czasie powinien zacząć pracować, czyli wytwarzać pęcherzyki powietrza i rosnąć jak ciasto drożdżowe. Jeśli tak się nie stanie, trzeba poczekać dłużej. Zimą powinno pomóc postawienie zakwasu na ciepłym kaloryferze.Ciasto zakwaszone.Z aktywnego zakwasu odlej do dużej miski 120 g. Dodaj letnią wodę i mąkę. Wymieszaj, przykryj i pozostaw na całą noc.Ciasto właściwe.Rano ciasto zakwaszone powinno być wyrośnięte. Dodaj do niego pozostałe składniki,ziarenka słonecznika wymieszaj i wyrób ciasto przez kilka minut, aż stanie się lekko ciągnące. Przykryj i odstaw na 2-3 godziny. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyrób je krótko i przełóż do dużej foremki keksowej, wysmarowanej oliwą lub olejem i wysypanej otrębami owsianymi. Wierzch chleba posyp słonecznikiem i siemieniem lnianym. Przykryj lub włóż formę do plastikowej torby. Pozostaw na 2 godziny.Pieczenie.Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Wstaw chleb bez przykrycia i piecz przez 20 minut. Następnie przykryj papierem do wypieków i zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz jeszcze przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut i wyjmij chleb z formy. Pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.Bardzo dziękuję Oli za przepisy i cenne rady związane z pieczeniem chleba.