Wykonanie
Niedawno na blogu opublikowałam przepis na zakwas żytni do
chleba ( TUTAJ ), dziś pierwszy przepis na
chleb!Recepturę dostałam od Ewci ( dziękuje kochana ) i piekłam z niej
chleb już kilka
razy - ten pierwszy udało mi się sfotografować.Zawsze wychodzi, jest pyszny i bardzo prosty do zrobienia. Co prawda potrzebujesz około 17 godzin, ale roboty tak na prawdę jest na 15 minut !T akże nie zniechęcaj się czasem wyrastania
chleba i działaj bo warto.
Serio.Do tego bochenka dodałam
suszone śliwki - P Y C H A !
Składniki : ( na 1 bochenek )* 0.5 kg
mąki orkiszowej pełnoziarnistej,* 0 , 5 szklanki ( 1250 ml ) czynnego zakwasu,* 1 płaska łyżeczka
soli,* 1 łyżeczka
miodu /
syropu klonowego / melasy / itp,* 80 g suszonych
śliwek,*
woda,*
mąka do posypania,
Przygotowanie :Przygotowanie tego
chleba można by podzielić na kilka etapów, z czego każdy nie zajmie Wam więcej niż kilka minut.
Chleb należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej wieczorem ( jeśli chcecie upiec go w poniedziałek, musicie zacząć w niedziele wieczorem ).Więc...Pierwszego dnia wieczorem w duże misce zmieszaj 250 g
mąki, 125 ml czynnego zakwasu i 250 ml zimnej
wody, przykryj ściereczką i odstaw na 12 godzin.Następnego dnia rano ( lub po prostu po upływie 12 godzin ), dodaj pozostałą
mąkę, łyżeczkę
soli, łyżeczkę
miodu, 60 ml
wody ( 1/4 szklanki ) i
śliwki.Ciasto zagnieć podsypując
mąką i gotowe przełóż na foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Przykryj ściereczką i odstaw na 5 godzin - tutaj czas może być różny. Jeśli Twój zakwas jest
młody wyrastanie ciasta zajmuje dłużej niż w wypadku "starego" zakwasu -
chleb jest gotowy do pieczenia kiedy wychodzi z foremki, mogą wystarczyć 2 godziny.Gdy
chleb będzie gotowy do pieczenia posmaruj jego wierzch
wodą i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz około 45-55 minut.
Chleb jest gotowy jeśli usłyszysz "głuchy" dźwięk przy pukaniu w dno blaszki.
Chleb wyjmij z foremki i odstaw na kratkę do ostygnięcia.Nie krój gorącego.
WERSJA DO WYDRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )