Wykonanie
Dzisiaj chciałabym wam zaprezentować bardzo fajną mieszankę do wypieku
chleba bez
mąki z dodatkiem
czarnuszki i orkiszu firmy melvit, postanowiłam wypróbować
chleb z tej oto mieszanki jednak zmodyfikowałam nieco przepis na opakowaniu.Skład mieszanki :
otręby owsiane,
płatki owsiane pełnoziarniste,
pestki słonecznika,
pestki dyni,
siemię lniane, ziarna orkiszu, ziarna
sezamu,
czarnuszka.Na opakowaniu jest napisane, żeby do ziaren dodać 5
jajek i 150ml
maślanki, nie przekonał mnie jednak ten pomysł, ponieważ wydawało mi się zbyt dużo
jajek ale stosując taką wersję
chleb się nie kruszy więc jak kto woli ja swój przepis przedstawiam poniżej :)Jeśli chodzi o smak
chlebku to jest niesamowity, bardzo fajny jest dodatek
czarnuszki, która dodaje chlebkowi aromatu, ja jeszcze dodałam odrobinę
miodu i wyszedł cudny, wystarczy zjeść dwie kromki, żeby czuć się sytym przez wiele godzin, oprócz smaku warto wspomnieć o walorach zdrowotnych takiego
chleba, mnóstwo błonnika, ogromna ilość witamin i minerałów w jednej kromce, jeśli macie w weekend czas wysypcie mieszankę do miski dodajcie pozostałe składniki, włóżcie
chleb do piekarnika, a po chwili w domu będzie unosił się wspaniały aromat
chleba i jaka radość wyciągnąć taki własny bochen
chleba :)
Składniki :Przepis Iopakowanie mieszanki do wypieku
chleba bez
mąki melvit3 łyżki nasion chia3 łyżki siemienia lninaneg2 łyżki
miodu400 ml
wody1/4 szklanki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
soliewentualnie można dodać 1-2
jajka jeśli nie chcemy, żeby
chleb się kruszyłPrzepis IIopakowanie mieszanki do wypieku
chleba melvit5
jajek150 ml
maślankipół łyżeczki
soliPrzygotowanie :Przepis I : mieszankę przesypać do miski dodać nasiona chia i
siemię lniane, w garnuszku nalać
wodę wymieszać z
miodem i podgrzewać do rozpuszczenia
miodu, następnie
wodę z
miodem oraz
olej dodajemy do suchych składników i odstawiamy na ok 1-2 h do wchłonięcia
wody i napęcznienia, następnie masę przenosimy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni,
chleb kroimy jak wystygnie albo najlepiej na drugi dzień, bo może się kruszyć.Przepis II : wymieszać
jajka i
maślankę, dodać
sól do smaku i połączyć z mieszanką. Całość przełożyć do foremki keksówki wyłożonej papierem i piec 1 h w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.