Wykonanie


składniki3 kg
ziemniaków surowych1 kg
ziemniaków ugotowanych1 kg
karkówki750 g podgardla1 łyżka
bułki tartej3
jajka1/2 kg
cebuliprzyprawa do mięsa mielonego Appetita
pieprz Kamismieszanka ognista Kamis
sól Kamis
cytryna1 łyżka
mąki ziemniaczanej Kupiecpielucha tetrowa do odciskania
ziemniaków
sposób wykonania1 kg
ziemniaków gotujemy następnie przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do
mięsa, na drobnych oczkach.Pozostałe 2 kg obieramy i ścieramy na tarce.
Potem starte
ziemniaki odciskamy przez pieluchę nad miską i ją odstawiamy aby
skrobia opadła na dno. Tu przyda się siła męskich rąk. Do odciskania, nie odstawiania. :)
Potem zlewamy… nie, nie dalszą robotę ale
wodę znad
skrobi. :pUgotowane, jeszcze ciepłe
ziemniaki mieszamy z surowymi, dodajemy dwa
jajka, łyżkę
mąki ziemniaczanej,
skrobię z miski. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Karkówkę i 1/2 kg podgardla mielimy w maszynce elektrycznej Zelmera dodajemy 1
jajko, przesmażoną
cebulę, 250g, 1 łyżkę
bułki tartej. doprawiamy
przyprawami (
solą,
pieprzem, mieszanką ognistą Kamis,
przyprawą do mięsa mielonego Appetita )W dłoń bierzemy trochę ciasta, formujemy placuszek, na środek kładziemy
mięsko. Zawijamy w ciasto i formujemy coś na kształt
ogórka albo cygara i obtaczamy w
mące. Zagotowujemy spory gar osolonej
wody. Za pomocą łyżki cedzakowej wkładamy nasze kartacze do garnka i gotujemy od ich wypłynięcia około 15 minut. lub dłużej ale to zależy od wielkości kartacza Z tym, że po jakichś pięciu minutach trzeba sprawdzić czy nie przykleiły się do dna. Wystarczy w tym celu poruszać kartacze łyżką.Zasmażka. Pozostałe 250g podgardla kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem kilku łyżek
oleju. Jak już się podsmaży to dorzucamy drobno pokrojoną
cebulkę, pozostałe 25dag i szklimy ją. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Ja lubię z dużą ilością
pieprzuW ten oto sposób mamy jakieś 30 kartaczy, gotowe do serwowania. Czyli imprezkę czas rozkręcić.