Wykonanie
Mamy przyjemność poinformować Cię, że Twoja inspiracja w konkursie „Inspiracje z
Kabanosami Tarczyński” spodobała się konkursowemu jury najbardziej i tym samym wygrywasz nagrodę główną – wizytę osobistego kucharza w Twoim domu!Przepis na pływające w sosie
kurkowym nadziewane muszle
kabanosami i
cebula powstał na potrzeby konkursu na blogu kulinarnym "
Czosnek w pomidorach " Autorka bloga poprosiła o pomoc w wyborze zwycięzców.Jak się okazało mój przepis dostał najwięcej polubień,w tym wielu znanych szefów kuchni. Co była mega niespodziewaną niespodzianką !!!!Przepis bierze udział w konkursie "Blogerzy w zbożu" w projekcie "Zboże smakuje i inspiruje"
Do nadziewania muszki wybrałam
kabanosy klasyczne, których smak był dominujący, który w połączeniu z delikatnym aksamitnym sosem
kurkowym się uzupełniał. Danie i wyszło pyszne, genialne w smaku.Poezja smaku polecam.
składniki1 opakowanie
kabanosów2
cebule czerwoneolej rzepakowymasło klarowane
sólpieprz do smaku
makaron duże muszle
sos
kurkowy200g świeżych
kurekmasło klarowne200ml
śmietana 36%sol
pieprz biały do smaku
WykonanieDo gotującej
wody wrzucamy
makaron muszle, gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu.Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę
oleju, dodajemy łyżkę
masła klarownego następnie dodajemy pokrojoną w kostkę
cebule czerwoną,delikatnie szklimy.
Kabanosy kroimy na kawałki 1-1.5 cm następniedodajemy do
cebuli przez chwilę smażymy razem. Doprawiamy do smaku. Gorące muszle nadziewany farszem z
kabanosów i
cebuli.Sos
kurkowyKurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy. Na patelnię wkładamy sklarowane
masło, rozgrzewamy wkładamy
kurki smażymy kilka minut pod koniec dodajemy
śmietanę,redukujemy doprawiamy do smaku
sola i pierzem Na talerzu wkładamy
kurki z sosem na którym układamy nadziewane muszle.