ßßß
Do nadziewania muszki wybrałam kabanosy klasyczne, których smak był dominujący, który w połączeniu z delikatnym aksamitnym sosem kurkowym się uzupełniał. Danie i wyszło pyszne, genialne w smaku.Poezja smaku polecam.
składniki1 opakowanie kabanosów2 cebule czerwoneolej rzepakowymasło klarowanesólpieprz do smakumakaron duże muszle
sos kurkowy200g świeżych kurekmasło klarowne200ml śmietana 36%solpieprz biały do smaku
WykonanieDo gotującej wody wrzucamy makaron muszle, gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu.Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju, dodajemy łyżkę masła klarownego następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebule czerwoną,delikatnie szklimy. Kabanosy kroimy na kawałki 1-1.5 cm następniedodajemy do cebuli przez chwilę smażymy razem. Doprawiamy do smaku. Gorące muszle nadziewany farszem z kabanosów i cebuli.Sos kurkowyKurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy. Na patelnię wkładamy sklarowane masło, rozgrzewamy wkładamy kurki smażymy kilka minut pod koniec dodajemy śmietanę,redukujemy doprawiamy do smaku sola i pierzem Na talerzu wkładamy kurki z sosem na którym układamy nadziewane muszle.