ßßß Cookit - przepis na RAGOUT - czyli wegański wypas

RAGOUT - czyli wegański wypas

nazwa

Wykonanie

Potrawka z soczewicy to typowa potrawa jednogarnkowa, która sama może stanowić świetny posiłek. Naturalnie można do niej zjeść również kawałek mięsa czy sadzone jajko, jednak dziś pojedziemy po wegańsku ;)
Soczewica tak jak fasola czy ciecierzyca, jest idealną alternatywą dla mięsa, ponieważ zawiera świetnie przyswajalne białko w dużej ilości. Dlatego jeśli nie jemy mięsa - musimy bilansować swoją dietę w te właśnie warzywa.
Jeśli czujemy się zapracowani, zestresowani i mamy kłopoty z koncentracją, również soczewica nam pomoże, bo jest bogata w potas - obniży ciśnienie, wzmocni serce, układ krwionośny i zapewni lepsze funkcjonowanie organizmu.
Kobiety w ciąży, które chcą zapewnić sobie odpowiednią dawkę kwasu foliowego, powinny jeść soczewicę kilka razy w tygodniu, gdyż jest ona jego bogatym źródłem. Dzięki temu pomagamy tworzeniu się czerwonych krwinek i unormowaniu hemoglobiny.
Naukowcy odkryli w soczewicy i innych warzywach strączkowych taniny, czyli związki które pomagają leczyć, zapobiegać i zwalczać choroby nowotworowe. Jeśli więc męczą Cię powracające polipy lub zmagasz się z gruczolakami lub innymi naroślami - sięgaj po te warzywa! Zawsze warto pomagać sobie z każdej strony.
Osoby, które się odchudzają, dzięki soczewicy zapewnią sobie dużą dostawę energii, błonnika i wartości odżywczych. Nasycą się bardzo zdrowo na długo, a ich apetyt na słodycze powinien się zmniejszyć :)
POTRAWKA RAGOUT Z SOCZEWICĄ
Składniki
2 szklanki czerwonej soczewicy
4 zgrabne, niewielkie marchewki
3 cebule żółte
1 cebula czerwona
3 czerwone papryki
3g majeranku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
Ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
Sekret ładnie wyglądającego ragout to równo pokrojone warzywa, dlatego warto się do tego przyłożyć, aby później mieć jeszcze większą przyjemność z jedzenia.
Cebule, marchew i papryki kroimy na kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy kolejno cebulę, potem dokładamy marchew i czosnek przeciśnięty przez praskę, a na koniec wsypujemy przyprawy.
Gdy całość się zeszkli dokładamy soczewicę, 5 szklanek wody i dusimy 5 minut.
Po tym czasie wrzucamy pokrojoną wcześniej paprykę i dusimy aż soczewica będzie miękka.
Dla mnie to ragout jest daniem lunchowym zamiennie z sałatką z mięsem. Pamiętajcie, że czerwona soczewica szybko robi się miękka i równie szybko zaczyna się rozpadać na papkę. Jeśli chcecie wielokrotnie podgrzewać tę potrawę to można użyć zielonej soczewicy. Wtedy soczewicę dusimy 30 minut i dorzucamy paprykę na ostatnie 5-10 minut, aż soczewica będzie miękka :)
Smacznego!
Ania
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2016/01/ragout-czyli-weganski-wypas.html