Wykonanie

Potrawka z
soczewicy to typowa potrawa jednogarnkowa, która sama może stanowić świetny posiłek. Naturalnie można do niej zjeść również kawałek
mięsa czy
sadzone jajko, jednak dziś pojedziemy po wegańsku ;)
Soczewica tak jak
fasola czy
ciecierzyca, jest idealną alternatywą dla
mięsa, ponieważ zawiera świetnie przyswajalne
białko w dużej ilości. Dlatego jeśli nie jemy
mięsa - musimy bilansować swoją dietę w te właśnie warzywa.Jeśli czujemy się zapracowani, zestresowani i mamy kłopoty z koncentracją, również
soczewica nam pomoże, bo jest bogata w potas - obniży ciśnienie, wzmocni
serce, układ krwionośny i zapewni lepsze funkcjonowanie organizmu.Kobiety w ciąży, które chcą zapewnić sobie odpowiednią dawkę kwasu foliowego, powinny jeść
soczewicę kilka
razy w tygodniu, gdyż jest ona jego bogatym źródłem. Dzięki temu pomagamy tworzeniu się czerwonych krwinek i unormowaniu hemoglobiny.Naukowcy odkryli w
soczewicy i innych warzywach strączkowych taniny, czyli związki które pomagają leczyć, zapobiegać i zwalczać choroby nowotworowe. Jeśli więc męczą Cię powracające polipy lub zmagasz się z gruczolakami lub innymi naroślami - sięgaj po te warzywa! Zawsze warto pomagać sobie z każdej strony.Osoby, które się odchudzają, dzięki
soczewicy zapewnią sobie dużą dostawę energii, błonnika i wartości odżywczych. Nasycą się bardzo zdrowo na długo, a ich apetyt na
słodycze powinien się zmniejszyć :)

POTRAWKA RAGOUT Z
SOCZEWICĄSkładniki2 szklanki
czerwonej soczewicy4 zgrabne, niewielkie
marchewki3
cebule żółte1
cebula czerwona3
czerwone papryki3g
majeranku1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu mielonegoZąbek
czosnku2 łyżki
oleju rzepakowegoPrzygotowanieSekret ładnie wyglądającego ragout to równo pokrojone warzywa, dlatego warto się do tego przyłożyć, aby później
mieć jeszcze większą przyjemność z jedzenia.
Cebule,
marchew i
papryki kroimy na kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy
olej, podsmażamy kolejno
cebulę,
potem dokładamy
marchew i
czosnek przeciśnięty przez praskę, a na koniec wsypujemy
przyprawy.Gdy całość się zeszkli dokładamy
soczewicę, 5 szklanek
wody i dusimy 5 minut.Po tym czasie wrzucamy pokrojoną wcześniej
paprykę i dusimy aż
soczewica będzie miękka.Dla mnie to ragout jest daniem lunchowym zamiennie z
sałatką z
mięsem. Pamiętajcie, że
czerwona soczewica szybko robi się miękka i równie szybko zaczyna się rozpadać na papkę. Jeśli chcecie wielokrotnie podgrzewać tę potrawę to można użyć
zielonej soczewicy. Wtedy
soczewicę dusimy 30 minut i dorzucamy
paprykę na ostatnie 5-10 minut, aż
soczewica będzie miękka :)Smacznego!Ania