Wykonanie
Muszę przyznać, że chlebek nie bardzo chciał mi rosnąć i dlatego nie uważam swojego wypieku za udany :(W domu nie było zbyt ciepło i dlatego postanowiłam ostatecznie użyć maszyny do pieczenia
chleba, ale to też nie był szczęśliwy pomysł.Pieczenie
chleba nie jest łatwym wyzwaniem i czasem trzeba przyznać się do porażki :(Ale jeśli ktoś zechce spróbować swych sił, oto przepis za Kamilą z Ogrodów Babilonu.Ja odpowiedziałam na zaproszenie Ani.Na zaczyn :160 g
mąki chlebowej100 g
wody30 g zakwasu
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.650 g
mąki chlebowej90 g
mąki pszennej razowej210 g
wody310 g cydru
jabłkowego20 g
soli5 g
drożdży instant260 g zaczyn140 g
suszonych jabłekWłożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem
jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę
jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia od 1 do 2 godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub
bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny.
Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu
cukru w jabłkach i cydrze.
Chleb piekłam z połowy podanych składników.
Chleb piekli ze mną razem :Akacjowy blogBea w kuchniBajkoradaBy było przyjemniejFabryka kulinarnych inspiracjiForks’N’Canvas
Grahamka,
kajzerka i wekaKonwalie w kuchniKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiLeśny zakątekLubię to… gotowanie!Nieład malutkiOgrody BabilonuProste potrawySmak mojego domuSmakowity
chlebW poszukiwaniu slow lifeZakalce mojego życiaZ kartoflanego
pola