ßßß
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.650 g mąki chlebowej90 g mąki pszennej razowej210 g wody310 g cydru jabłkowego20 g soli5 g drożdży instant260 g zaczyn140 g suszonych jabłekWłożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia od 1 do 2 godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze.
Chleb piekłam z połowy podanych składników.Chleb piekli ze mną razem :Akacjowy blogBea w kuchniBajkoradaBy było przyjemniejFabryka kulinarnych inspiracjiForks’N’CanvasGrahamka,kajzerka i wekaKonwalie w kuchniKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiLeśny zakątekLubię to… gotowanie!Nieład malutkiOgrody BabilonuProste potrawySmak mojego domuSmakowity chlebW poszukiwaniu slow lifeZakalce mojego życiaZ kartoflanego pola