ßßß Cookit - przepis na Wrzesniowa piekarnia- Chleb z cydrem i suszonymi jablkami

Wrzesniowa piekarnia- Chleb z cydrem i suszonymi jablkami

nazwa

Wykonanie

Udalo mis ie w tym miesiacu dolaczyc do wrzesniowej piekarni u Amber w blogu Kuchennymi drzwiami . Tym razem pieklismy pyszny chleb z Normandii z cydrem i suszonymi jablkami. Gospodynia tej edycji jest Kamila z Ogrodow Babilonu W mojej wersji pojawily sie bulki, ochoczo ponadgryzane przez moich synkow, ktorym najbardziej smakowala oczywiscie chrupiaca skorka ;)
Oto przepis na te pysznosci:
100 g wody
160 g maki chlebowej
30 g zakwasu
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
650 g mąki chlebowej
90 g mąki pszennej razowej
210 g wody
310 g cydru jabłkowego
20 g soli
5 g drożdży instant
260 g zaczyn
140 g suszonych jabłek
Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia od 1 do 2 godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze.
We wspolnym pieczeniu uczestniczyli:
Akacjowy blog (klik)
Bea w kuchni (klik)
Bajkorada (klik)
By było przyjemniej (klik)
Fabryka kulinarnych inspiracji (klik)
Forks’N’Canvas (klik)
Grahamka,kajzerka i weka (klik)
Konwalie w kuchni (klik)
Kuchnia Alicji (klik)
Kuchnia Gucia (klik)
Kuchennymi drzwiami (klik)
Leśny zakątek (klik)
Lubię to… gotowanie! (klik)
Nieład malutki (klik)
Ogrody Babilonu (klik)
Proste potrawy (klik)
Smakowity chleb (klik)
W poszukiwaniu slow life (kilk)
Zakalce mojego życia (klik)
Z kartoflanego pola (klik)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/09/Wrzesniowa-piekarnia-Chleb-z-cyderm-i-suszonymi-1.html