Wykonanie
Udalo mis ie w tym miesiacu dolaczyc do wrzesniowej piekarni u Amber w blogu Kuchennymi drzwiami . Tym razem pieklismy pyszny
chleb z Normandii z cydrem i
suszonymi jablkami. Gospodynia tej edycji jest Kamila z Ogrodow Babilonu W mojej wersji pojawily sie bulki, ochoczo ponadgryzane przez moich
synkow, ktorym najbardziej smakowala oczywiscie chrupiaca skorka ;)
Oto przepis na te pysznosci:100 g
wody160 g
maki chlebowej30 g zakwasuSkładniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.650 g
mąki chlebowej90 g
mąki pszennej razowej210 g
wody310 g cydru
jabłkowego20 g
soli5 g
drożdży instant260 g zaczyn140 g
suszonych jabłekWłożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem
jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę
jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia od 1 do 2 godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub
bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny.
Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu
cukru w jabłkach i cydrze.
We wspolnym pieczeniu uczestniczyli:Akacjowy blog (klik)Bea w kuchni (klik)Bajkorada (klik)By było przyjemniej (klik)Fabryka kulinarnych inspiracji (klik)Forks’N’Canvas (klik)
Grahamka,
kajzerka i weka (klik)Konwalie w kuchni (klik)Kuchnia Alicji (klik)Kuchnia Gucia (klik)Kuchennymi drzwiami (klik)Leśny zakątek (klik)Lubię to… gotowanie! (klik)Nieład malutki (klik)Ogrody Babilonu (klik)Proste potrawy (klik)Smakowity
chleb (klik)W poszukiwaniu slow life (kilk)Zakalce mojego życia (klik)Z kartoflanego
pola (klik)