Wykonanie
Oryginalny przepis można zobaczyć na stronie: http://hamelmanchallenge.blogspot.com/2011/02/normandy-apple-bread.html i na przykład tutaj: http://breadmakingblog.breadexperience.com/2011/02/normandy-apple-bread-with-einkorn-flour.htmlA teraz parę moich uwag. Ciasto było dosyć luźne, dopiero po drugim złożeniu dało się lepiej formować. Użyłam kupionych
jabłek, zabrakło czasu na suszenie, dałam ok 100g a nie 140 jak zalecano w przepisie. Uważam,że to całkiem wystarczająca ilość. Cydr miałam bardzo wytrawny - i całe szczęście, bo
chleb i tak jest słodkawy. Nie dodawałam
drożdży, bochenki wyrastały trochę ponad 2 godziny.
Chleby upiekły się ładnie, są smaczne, ale jednak jak dla mnie, zdecydowanie zbyt słodkie. Może gdybym miała własne
suszone jabłka ta
słodycz nie byłaby tak wyraźna - nie wiem i chyba się nie dowiem. Ci, którzy lubią słodkie akcenty, na pewno będą zadowoleni.
przepis mistrza Jeffreya Hamelmana z książki „Chleb” na 2 duże bochenki(podaję za Kamilą)składnikizaczyn160 g
mąki chlebowej100 g
wody30 g zakwasuSkładniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.650 g
mąki chlebowej90 g
mąki pszennej razowej210 g
wody310 g cydru
jabłkowego20 g
soli5 g
drożdży instant260 g zaczyn140 g
suszonych jabłekprzygotowanieWłożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem
jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę
jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia od 1 do 2 godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub
bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny.
Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu
cukru w jabłkach i cydrze.
A oto lista piekących
chleb:Akacjowy blogBea w kuchniBajkoradaBy było przyjemniejFabryka kulinarnych inspiracjiForks’N’Canvas
Grahamka,
kajzerka i wekaKonwalie w kuchniKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKulinarne przygody GatityLeśny zakątekLubię to… gotowanie!Nieład malutkiOgrody BabilonuProste potrawySmak mojego domuSmakowity
chlebW poszukiwaniu slow lifeZakalce mojego życiaZ kartoflanego
pola