ßßß Cookit - przepis na Normandzki chleb jabłkowy

Normandzki chleb jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Oryginalny przepis można zobaczyć na stronie: http://hamelmanchallenge.blogspot.com/2011/02/normandy-apple-bread.html i na przykład tutaj: http://breadmakingblog.breadexperience.com/2011/02/normandy-apple-bread-with-einkorn-flour.html
A teraz parę moich uwag. Ciasto było dosyć luźne, dopiero po drugim złożeniu dało się lepiej formować. Użyłam kupionych jabłek, zabrakło czasu na suszenie, dałam ok 100g a nie 140 jak zalecano w przepisie. Uważam,że to całkiem wystarczająca ilość. Cydr miałam bardzo wytrawny - i całe szczęście, bo chleb i tak jest słodkawy. Nie dodawałam drożdży, bochenki wyrastały trochę ponad 2 godziny. Chleby upiekły się ładnie, są smaczne, ale jednak jak dla mnie, zdecydowanie zbyt słodkie. Może gdybym miała własne suszone jabłka ta słodycz nie byłaby tak wyraźna - nie wiem i chyba się nie dowiem. Ci, którzy lubią słodkie akcenty, na pewno będą zadowoleni.
przepis mistrza Jeffreya Hamelmana z książki „Chleb” na 2 duże bochenki
(podaję za Kamilą)
składniki
zaczyn
160 g mąki chlebowej
100 g wody
30 g zakwasu
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
650 g mąki chlebowej
90 g mąki pszennej razowej
210 g wody
310 g cydru jabłkowego
20 g soli
5 g drożdży instant
260 g zaczyn
140 g suszonych jabłek
przygotowanie
Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia od 1 do 2 godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze.
A oto lista piekących chleb:
Akacjowy blog
Bea w kuchni
Bajkorada
By było przyjemniej
Fabryka kulinarnych inspiracji
Forks’N’Canvas
Grahamka,kajzerka i weka
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Lubię to… gotowanie!
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Smak mojego domu
Smakowity chleb
W poszukiwaniu slow life
Zakalce mojego życia
Z kartoflanego pola
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/09/normandzki-chleb-jabkowy-wrzesniowa.html