Wykonanie
Nadeszła
pora na kolejne wspólne pieczenie, czyli na wrześniową piekarnię, organizowaną przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami . P rzepis mistrza Jeffreya Hamelmana z biblii chlebowej pod tytułem "
Chleb" tym razem wybrała dla nas Kamila z bloga Ogrody Babilonu .
Chleb bardzo ciekawy, aromatyczny, chrupiący i zdecydowanie na czasie, bo jego motyw przewodni to
jabłka. A na dodatek cudnie pachnie podczas pieczenia.
Proporcje na 2 duże bochenkiCzas przygotowania wraz z wyrastaniem: 17 godzinSkładniki:Levain (zaczyn):160 g
mąki chlebowej 750100 g
wody30 g aktywnego zakwasu żytniegoCiasto właściwe:650 g
mąki chlebowej 75090 g
mąki pszennej razowej210 g
wody310 g cydru20 g
soli5 g
drożdży instant140 g
suszonych jabłekWykonanie:Składniki zaczynu mieszamy w misce i zostawiamy w temperaturze pokojowej pod przykryciem na 12 godzin.Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, oprócz
jabłek i wyrabiamy mikserem przez 3 minuty. Następnie wyrabiamy kolejne 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodajemy pokrojone
jabłka i wyrabiamy ciasto do momentu kiedy
owoce będę równomiernie rozmieszczone w cieście.Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny do fermentowania. Po 60 minutach fermentowania należy ciasto złożyć na trzy, tak jak oficjalne pismo.Po upływie 2 godzin ciasto dzielimy na 2 części i z każdej formujemy podłużny lub okrągły bochenek.Koszyki do wyrastania posypujemy obficie
mąką i układamy w nich bochenki. Pozostawiamy je tam pod przykryciem na 2 godziny.Piekarnik z umieszczonym w nim kamieniem do pieczenia nagrzewamy do 230 stopni i parujemy. Bochenek przekładamy na
łopatkę, szybko go nacinamy i wkładamy do piekarnika. Po 15 minut pieczenia temperaturę zmniejszamy do 225 stopni i pieczemy przez kolejne 25 minut. Po upieczeniu
chleb studzimy na kratce.Tę samą czynność powtarzamy z drugim bochenkiem.
Obejrzyjcie piękne bochenki na innych blogach:Akacjowy blogBea w kuchniBajkoradaBy było przyjemniejFabryka kulinarnych inspiracjiForks’N’Canvas
Grahamka,
kajzerka i wekaKonwalie w kuchniKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiLeśny zakątekLubię to… gotowanie!Nieład malutkiOgrody BabilonuProste potrawySmak mojego domuSmakowity
chlebW poszukiwaniu slow lifeZakalce mojego życiaZ kartoflanego
pola