ßßß Cookit - przepis na Normandzki chleb jabłkowy

Normandzki chleb jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Nadeszła pora na kolejne wspólne pieczenie, czyli na wrześniową piekarnię, organizowaną przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami . P rzepis mistrza Jeffreya Hamelmana z biblii chlebowej pod tytułem "Chleb" tym razem wybrała dla nas Kamila z bloga Ogrody Babilonu . Chleb bardzo ciekawy, aromatyczny, chrupiący i zdecydowanie na czasie, bo jego motyw przewodni to jabłka. A na dodatek cudnie pachnie podczas pieczenia.
Proporcje na 2 duże bochenki
Czas przygotowania wraz z wyrastaniem: 17 godzin
Składniki:
Levain (zaczyn):
160 g mąki chlebowej 750
100 g wody
30 g aktywnego zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
650 g mąki chlebowej 750
90 g mąki pszennej razowej
210 g wody
310 g cydru
20 g soli
5 g drożdży instant
140 g suszonych jabłek
Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy w misce i zostawiamy w temperaturze pokojowej pod przykryciem na 12 godzin.
Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, oprócz jabłek i wyrabiamy mikserem przez 3 minuty. Następnie wyrabiamy kolejne 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodajemy pokrojone jabłka i wyrabiamy ciasto do momentu kiedy owoce będę równomiernie rozmieszczone w cieście.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny do fermentowania. Po 60 minutach fermentowania należy ciasto złożyć na trzy, tak jak oficjalne pismo.
Po upływie 2 godzin ciasto dzielimy na 2 części i z każdej formujemy podłużny lub okrągły bochenek.
Koszyki do wyrastania posypujemy obficie mąką i układamy w nich bochenki. Pozostawiamy je tam pod przykryciem na 2 godziny.
Piekarnik z umieszczonym w nim kamieniem do pieczenia nagrzewamy do 230 stopni i parujemy. Bochenek przekładamy na łopatkę, szybko go nacinamy i wkładamy do piekarnika. Po 15 minut pieczenia temperaturę zmniejszamy do 225 stopni i pieczemy przez kolejne 25 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.
Tę samą czynność powtarzamy z drugim bochenkiem.
Obejrzyjcie piękne bochenki na innych blogach:
Akacjowy blog
Bea w kuchni
Bajkorada
By było przyjemniej
Fabryka kulinarnych inspiracji
Forks’N’Canvas
Grahamka,kajzerka i weka
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Lubię to… gotowanie!
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Smak mojego domu
Smakowity chleb
W poszukiwaniu slow life
Zakalce mojego życia
Z kartoflanego pola
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/09/normandzki-chleb-jabkowy.html