ßßß Cookit - przepis na Normandzki chleb jabłkowy

Normandzki chleb jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Jakoś mi nie po drodze z piekarnią. Mam ochotę, ale zawsze weekend wspólnego pieczenia mam zajęty. Dlatego potem robię sobie sama, moją weekendową piekarnię. Do chleba mistrza Hamelmana wykorzystałam nasz rodzimy cydr. Musiałam też przygotować chleb na zaczynie drożdżowym, bo zapomniałam odpowiednio wcześniej nakarmić zakwas. Proporcje zaczynu podejrzałam u Beatki . Chleb wspaniały, o niesamowitym zapachu. Idealnie pasował do świeżo usmażonego dżemu jabłkowego.
Składniki:
zaczyn poolish:
140 g wody
140 g mąki pszennej chlebowej
1/4 łyżeczki drożdży
ciasto właściwe:
650 g mąki chlebowej
90 g mąki pszennej razowej
210 g wody
310 g cydru jabłkowego
20 g soli
5 g drożdży instant
cały zaczyn
140 g suszonych jabłek
Wykonanie:
Składniki na zaczyn wymieszać, przykryć miskę i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Następnego dnia dodać pozostałe składniki, poza jabłkami. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto (przez około 3 minuty). Sprawdzić hydrację ciasta i dodać pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać tak, aby jabłka były równomiernie rozłożone w cieście. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. W połowie czasu złożyć ciasto. Po 2 godzinach ciasto podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki. Odstawić ponownie do wyrastania na 1,5- 2 godziny. Piec w 230 stopniach przez 15 minut a następnie 25 minut w 225 stopniach (ja musiałam zmniejszyć temperaturę do 200 stopni).
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/09/Normandzki-chleb-jablkowy.html