ßßß Cookit - przepis na Chleb razowy pszenno-zytni wg J.Hamelmana

Chleb razowy pszenno-zytni wg J.Hamelmana

nazwa

Wykonanie

Kolejny chleb z książki "Chleb" J.Hamelmana. Bardzo smaczny, aromatyczny chlebek z cienką, chrupiącą skórką. Tak nam posmakował, że piekłam go 3 razy z rzędu. Mąka pszenna razowa dodaje nutę smakową, której nie miałby chleb przygotowany tylko ze zwykłej mąki. W wyniku połączenia mąki pszennej razowej z zakwaszoną mąką żytnią uzyskujemy wilgotny chleb, który długo utrzymuje świeżość.
Składniki na 1 mały chlebek:
mąka chlebowa-230 g
mąka pszenna razowa-120 g
woda-210 g
sól- 8,5 g
drożdże instant-2 g
zakwas-210g
Wykonanie:
przygotować zakwas i odstawić na 14-16 godzin w temperaturze 21° C by dojrzał .Na zakwas wziąć 110 g mąki żytniej razowej + 90 g wody + 1 łyżkę zakwasu
odważone składniki umieścić w misie miksera i mieszać całość przez 3 minuty na I prędkości następnie przez 3 minuty na II prędkości, aż do rozwinięcia siatki glutenowej. Misę przykryć folią spozywczą i odstawić w ciepłe miejse na 1 godzinę do fermentycji wstępnej
wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, złożyć kilkakrotnie, uformować w okrągły lub podłużny bochenek i umieścić w koszyczku ( złączeniem do góry) do wyrastania na nastepną 1 godzinę. Ciasto w koszyku obsypać mąką i przykryć ściereczką kuchenną w międzyczasie nagrzać piekarnik, najlepiej z kamieniem do 250° C. Obracając koszyczek wyrzucić chleb złączeniem na rozgrzany kamień. Zaparować piekarnik i piec 15 minut w 250° C. Następnie zmniejszyć tempertaturę do 230° C i piec 25 minut. Studzić na kratce
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/06/chleb-razowy-pszenno-zytni-wg-jhamelmana.html