Wykonanie
Kolejny
chleb z książki "
Chleb" J.Hamelmana. Bardzo smaczny, aromatyczny chlebek z cienką, chrupiącą skórką. Tak nam posmakował, że piekłam go 3
razy z
rzędu.
Mąka pszenna razowa dodaje nutę
smakową, której nie miałby
chleb przygotowany tylko ze zwykłej
mąki. W wyniku połączenia
mąki pszennej razowej z zakwaszoną
mąką żytnią uzyskujemy wilgotny
chleb, który długo utrzymuje świeżość.Składniki na 1 mały chlebek:
mąka chlebowa-230 g
mąka pszenna razowa-120 g
woda-210 g
sól- 8,5 g
drożdże instant-2 gzakwas-210gWykonanie:przygotować zakwas i odstawić na 14-16 godzin w temperaturze 21° C by dojrzał .Na zakwas wziąć 110 g
mąki żytniej razowej + 90 g
wody + 1 łyżkę zakwasuodważone składniki umieścić w misie miksera i mieszać całość przez 3 minuty na I prędkości następnie przez 3 minuty na II prędkości, aż do rozwinięcia siatki glutenowej. Misę przykryć folią spozywczą i odstawić w ciepłe
miejse na 1 godzinę do fermentycji wstępnejwyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, złożyć kilkakrotnie, uformować w okrągły lub podłużny bochenek i umieścić w koszyczku ( złączeniem do góry) do wyrastania na nastepną 1 godzinę. Ciasto w koszyku obsypać
mąką i przykryć ściereczką kuchenną w międzyczasie nagrzać piekarnik, najlepiej z kamieniem do 250° C. Obracając koszyczek wyrzucić
chleb złączeniem na rozgrzany kamień. Zaparować piekarnik i piec 15 minut w 250° C. Następnie zmniejszyć tempertaturę do 230° C i piec 25 minut. Studzić na kratceŻYCZĘ SMACZNEGO !