Wykonanie
Mój setny wpis to kolejne wspólne pieczenie w piekarni Amber. Tym razem
chleb wybrany przez Kamilę z Ogrodów Babilonu .Chlebek bardzo mnie zaciekawił.
Suszone jabłka i cydr... To może się udać.Udać? Wyszło świetnie! Na pewno upiekę nie raz!Uwielbiam
jabłka, a
chleb jest cały przesiąknięty jego aromatem. Całość dopełnia lekko wyczuwalny posmak cydru. Do tego ta chrupiąca skórka... Mniam!
/ Normady apple bread(scroll down to see a recipe in English)przepis mistrza Jeffreya Hamelmana z książki „Chleb” na 2 duże bochenki160 g
mąki chlebowej100 g
wody30 g zakwasuSkładniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.650 g
mąki chlebowej90 g
mąki pszennej razowej210 g
wody310 g cydru
jabłkowego20 g
soli5 g
drożdży instant260 g zaczyn140 g
suszonych jabłekWłożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem
jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę
jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia od 1 do 2 godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub
bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny.
Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu
cukru w jabłkach i cydrze.
160 g bread
flour100 g water30 g of yeastMix thoroughly leaven ingredients, cover and leave at room temperature for 12 hours.650 g bread
flour90 g whole wheat
flour210 g water310 g of apple cider20 g salt5 g instant yeast260 g leaven140 g of dried applesAdd all the ingredients into the bowl without apples and mix for 3 minutes until the resulting dough of medium density. Then knead the dough 3
more minutes. Add the diced apples and knead until evenly deploying in the dough. Put the dough into a bowl, cover and leave to rise for 1 to 2 hours. If the pre-fermentation is continued 2 hours, it must be kneaded after the first hour. Divide the dough into 2 portions, and shape loaves of round or oblong shape, or rolls and leave under cover to rise 1 to 1 1/2 hours. Bake bread with normal amounts of steam at 230 ° C for 15 minutes, and at 225 ° C for 25 minutes, to prevent excessive darkening and sugar cider apples.Yeastspotting / Akacjowy blog / Pannisimo