ßßß
Dla 4 osób:500 g filetow śledziowych300 g gęstej śmietany2 cebule1 winne jablkopęczek szczypiorku2-3 ziarenka jałowca1 łyżeczka ziaren gorczycy100 ml bialego wina wytrawnegosól, pieprz, szczypta cukru1 lyżka białego winnego octu100 g ogórków korniszonówŚledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny, wodę odlać a śledzie osuszyć. Jabło obrac o pokroic w kostkę, cebulę obrać i drobno posiekać. Wino wlac do rondelka, dodać ziarna gorczycy, zagotować, wlożyć jabłka i cebulę, zagotować i gotować do odparowania płynu. Odstawić do wystygnięcia. Ogórki drobno pokroić. Wymiesyać wraz z 2/3 łyżkami octu z ogórkow i śmietaną. Ziarna jałowca rozbić w moździerzu. Dodać do śmietany. Do smietany dodac wystudzone jabłka z cebula, część odstawić do dekoracji. Dodać posiekany szczypiorek. Sos smietanowy doprawic do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Śledzie ulożyc na półmisku, polać sosem śmietanowym i posypać pozostalymi jabłkami z cebulą.Przepis z: "Wohnen & Garten" nr. 12\2015