Wykonanie
Danie niemieckie, w naszym domu gości na Wigilię. Podajemy z
ziemniakami.
Dla 4 osób:500 g filetow
śledziowych300 g gęstej
śmietany2
cebule1
winne jablkopęczek
szczypiorku2-3 ziarenka jałowca1 łyżeczka ziaren
gorczycy100 ml
bialego wina wytrawnego
sól,
pieprz, szczypta
cukru1 lyżka
białego winnego octu100 g
ogórków korniszonówŚledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny,
wodę odlać a
śledzie osuszyć.
Jabło obrac o pokroic w kostkę,
cebulę obrać i drobno posiekać.
Wino wlac do rondelka, dodać ziarna
gorczycy, zagotować, wlożyć
jabłka i
cebulę, zagotować i gotować do odparowania płynu. Odstawić do wystygnięcia.
Ogórki drobno pokroić. Wymiesyać wraz z 2/3 łyżkami
octu z ogórkow i
śmietaną. Ziarna jałowca rozbić w moździerzu. Dodać do
śmietany. Do
smietany dodac wystudzone
jabłka z
cebula, część odstawić do dekoracji. Dodać posiekany
szczypiorek. Sos
smietanowy doprawic do smaku
octem,
solą,
pieprzem i
cukrem.
Śledzie ulożyc na półmisku, polać sosem
śmietanowym i posypać pozostalymi
jabłkami z
cebulą.Przepis z: "Wohnen & Garten" nr. 12\2015