Wykonanie
Witajcie w Nowym Roku! Niech będzie dla was udany i szczęśliwy :) U mnie jeszcze klika kolejnych przepisów to reminiscencje świąteczno- sylwestrowe. Dziś piernik na
piwie.Na forme keksowa o
boku 30 cm:300 g mieszanych
bakalii500 g
mąki3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
jasnego piwa250 g
miodu1 łyżka
przyprawy do piernika50 g
masła4
jajka2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonejBakalie sparzyć we wrzątku, większe pokroić w paski, obsypać łyżką
maki. W rondelku skarmelizować 2 łyżki
cukru. Dodać
piwo i
miód oraz pozostały
cukier. Gotować 5 minut, aż karmel się rozpuści. Wsypać
przyprawę do piernika, wymieszać i ostudzić.
Masło rozpuści i ostudzić. Masę miodowa zmiksować z
żółtkami,
masłem i połowa
mąki przesianej z
sodą.
Białka ubić na sztywno z odrobina
soli. dodawać do masy na przemian z pozostała
mąka lekko mieszając łyżką. Dodać
bakalie i wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec w temperaturze 190 C ok. 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku jest wypieczone.
Przepis z tygodnika "Przyjaciółka" z 2014 r.