ßßß Cookit - przepis na Piernik na piwie

Piernik na piwie

nazwa

Wykonanie

Witajcie w Nowym Roku! Niech będzie dla was udany i szczęśliwy :) U mnie jeszcze klika kolejnych przepisów to reminiscencje świąteczno- sylwestrowe. Dziś piernik na piwie.
Na forme keksowa o boku 30 cm:
300 g mieszanych bakalii
500 g mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki jasnego piwa
250 g miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
50 g masła
4 jajka
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Bakalie sparzyć we wrzątku, większe pokroić w paski, obsypać łyżką maki. W rondelku skarmelizować 2 łyżki cukru. Dodać piwo i miód oraz pozostały cukier. Gotować 5 minut, aż karmel się rozpuści. Wsypać przyprawę do piernika, wymieszać i ostudzić. Masło rozpuści i ostudzić. Masę miodowa zmiksować z żółtkami, masłem i połowa mąki przesianej z sodą. Białka ubić na sztywno z odrobina soli. dodawać do masy na przemian z pozostała mąka lekko mieszając łyżką. Dodać bakalie i wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec w temperaturze 190 C ok. 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku jest wypieczone.
Przepis z tygodnika "Przyjaciółka" z 2014 r.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2016/01/Piernik-na-piwie.html