Wykonanie

Deser w sam raz na romantyczną, Walentynkową kolację lub na huczne zakończenie karnawału!Korzenne grzane
wino w postaci
galaretki.Deser lekki, smaczny i wykwintny :)Na podstawie przepisu z miesięcznika Kuchnia (01/2008).Składniki : (6 porcji)1/2 litra
wody1 torebka owocowej
herbaty10 dag
cukru brzozowegokawałek laski cynamonowej1 łyżka
goździków1/2 łyżeczki tartej
gałki muszkatołowejskórka z 1
cytrynyskórka z 1
pomarańczy35 g
żelatyny600 ml czerwonego
wytrawnego winadodatkowo do podania:100-150 ml
śmietany kremówki ubitej na sztywną pianę
cynamon do oprószenia

Wykonanie :Do garnka wlać
wodę, dodać
cukier brzozowy, laskę
cynamonu,
goździki, gałkę i skórki z
cytrusów. Doprowadzić do wrzenia, włożyć
herbatę, po czym zdjąć garnek z ognia.Dodać
żelatynę, dokładnie ją rozpuścić i odstawić całość na 10-15 minut. (Uwaga: Ja
żelatynę namoczyłam najpierw w 1/3 szklanki
wody i rozpuściłam w kuchence mikrofalowej.)Wyjąć
przyprawy,
herbatę i skórki, dodać
wino i dokładnie wymieszać.
Galaretkę rozlać do przygotowanych pucharków/kieliszków/szklaneczek (lub jednej dużej formy), a gdy będzie chłodna wstawić do lodówki aby do końca stężała.Podawać udekorowaną
bitą śmietaną (może jej być więcej niż to widać na zdjęciach) i oprószoną
cynamonem.Smacznego :)

ROK TEMU NA BLOGU
Gruszki w
czerwonym winie