ßßß Cookit - przepis na GALARETKA Z CZERWONEGO WINA

GALARETKA Z CZERWONEGO WINA

nazwa

Wykonanie

Deser w sam raz na romantyczną, Walentynkową kolację lub na huczne zakończenie karnawału!
Korzenne grzane wino w postaci galaretki.
Deser lekki, smaczny i wykwintny :)
Na podstawie przepisu z miesięcznika Kuchnia (01/2008).
Składniki : (6 porcji)
1/2 litra wody
1 torebka owocowej herbaty
10 dag cukru brzozowego
kawałek laski cynamonowej
1 łyżka goździków
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
skórka z 1 cytryny
skórka z 1 pomarańczy
35 g żelatyny
600 ml czerwonego wytrawnego wina
dodatkowo do podania:
100-150 ml śmietany kremówki ubitej na sztywną pianę
cynamon do oprószenia
Wykonanie :
Do garnka wlać wodę, dodać cukier brzozowy, laskę cynamonu, goździki, gałkę i skórki z cytrusów. Doprowadzić do wrzenia, włożyć herbatę, po czym zdjąć garnek z ognia.
Dodać żelatynę, dokładnie ją rozpuścić i odstawić całość na 10-15 minut. (Uwaga: Ja żelatynę namoczyłam najpierw w 1/3 szklanki wody i rozpuściłam w kuchence mikrofalowej.)
Wyjąć przyprawy, herbatę i skórki, dodać wino i dokładnie wymieszać.
Galaretkę rozlać do przygotowanych pucharków/kieliszków/szklaneczek (lub jednej dużej formy), a gdy będzie chłodna wstawić do lodówki aby do końca stężała.
Podawać udekorowaną bitą śmietaną (może jej być więcej niż to widać na zdjęciach) i oprószoną cynamonem.
Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU
Gruszki w czerwonym winie
Źródło:https://lepszysmak.wordpress.com/2012/02/14/galaretka-z-czerwonego-wina