Wykonanie
Po prawie 3 latach przerwy znowu
mogę pić
alkohol. I wiecie co?? Wcale mnie do niego nie ciągnie. Ale
mogę sobie pozwolić na takie pyszne deserki jak ten :)) Polecam!!Przypomina mi trochę spritza,
drink niezwykle popularny w północnej Italii, głównie ze względu na obecny aperol i
pomarańcze, jednak jest to bardziej zimowa wersja.
Składniki:500 ml
wody1 laska
cynamonu1 gwiazdka
anyżu6
goździków3 łyżki
syropu klonowego1 łyżeczka czarnej
herbaty1
pomarańcz1/2
cytryny100 ml Aperolu lub
Campari2 łyżki
żelatynyHerbatę zalać wrzącą
wodą, dodać laskę
cynamonu,
goździki i
anyż i zaparzyć. Wlać
likier,
syrop klonowy i
żelatynę. Lekko podgrzać, by
żelatyna się rozpuściła.
Owoce obrać ze skórki i pokroić w krążki, Włożyć do szklanek, zalać wszystko
herbatą i wstawić do lodówki, by stężało.