ßßß Cookit - przepis na Herbaciana galaretka z aperolem

Herbaciana galaretka z aperolem

nazwa

Wykonanie

Po prawie 3 latach przerwy znowu mogę pić alkohol. I wiecie co?? Wcale mnie do niego nie ciągnie. Ale mogę sobie pozwolić na takie pyszne deserki jak ten :)) Polecam!!
Przypomina mi trochę spritza, drink niezwykle popularny w północnej Italii, głównie ze względu na obecny aperol i pomarańcze, jednak jest to bardziej zimowa wersja.
Składniki:
500 ml wody
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
6 goździków
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka czarnej herbaty
1 pomarańcz
1/2 cytryny
100 ml Aperolu lub Campari
2 łyżki żelatyny
Herbatę zalać wrzącą wodą, dodać laskę cynamonu, goździki i anyż i zaparzyć. Wlać likier, syrop klonowy i żelatynę. Lekko podgrzać, by żelatyna się rozpuściła. Owoce obrać ze skórki i pokroić w krążki, Włożyć do szklanek, zalać wszystko herbatą i wstawić do lodówki, by stężało.
Źródło:http://alagosia.blogspot.com/2014/05/herbaciana-galaretka-z-aperolem.html