Gorąca herbata uprzyjemni mroźny wieczór, zadziała rozgrzewająco i poprawi odporność. Pomarańcze i goździki zawsze przywodzą Mi na myśl smak i zapach Bożego Narodzenia. Ostatnio bardzo dużo eksperymentuje z zimowymi herbatami. Dodaję do nich alkohol, cytrusy, soki owocowe oraz przyprawy. Herbata z sokiem pomarańczowym i przyprawami jest bardzo aromatyczna, pięknie pachnie i cudnie wygląda.Składniki, 1 szklanka:1 torebka ulubionej herbaty earl grey np. z pomarańczą lub 1 łyżeczka liściastejsok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy2 plasterki pomarańczy3 łyżki soku malinowego1 szklanka wodykora cynamonu2 goździkiWykonanie:1. W rondelku zagotować wodę z korą cynamonu oraz goździkami. Następnie zaparzyć w niej herbatę. Jeśli używasz herbaty liściastej użyj specjalnego zaparzacza lub sitka, aby napój był klarowny. Herbatę należy parzyć przez około 3 minuty.2. Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Z 1/2 pomarańczy wycisnąć sok. Zaś z drugiej połowy wykroić 2 plasterki.3. Do szklanki wlać sok pomarańczowy oraz sok malinowy, a następnie przygotowaną herbatą zalać zawartość szklanki.4. Do herbaty dodać plasterki pomarańczy i wszystko dokładnie wymieszać.Przepis bierze udział w akcji Piękny Stół.