Wykonanie
Jeśli miałabym wybrać najbrzydszą japońską potrawę bez zbędnego myślenia, podałabym kāre raisu (
ryż z
curry). Danie to zupełnie odstaje od kanonów aranżacji jedzenia w
Kraju Kwitnącej
Wiśni, różni się też znacznie smakiem, gdyż z reguły jedzenie japońskie jest raczej delikatne i subtelne, a nie jak w tym przypadku ostre. Mimo swojej formy nie można zarzucić daniu nic w kwestii doznań
smakowych. Przepis na kāre raisu z
wołowiną można znaleźć tutaj . Dziś natomiast polecam wersję drobiową.Kāre raisu – przepis:600 g
piersi z kurczaka700 g
ziemniaków2 średnie
cebule200 g
marchewki2 łyżki
oleju lub
masła1500 ml
wodyjapońskie kostki
curry do przygotowania sosu (dostępne w sklepach z żywnością orientalną)
Mięso, warzywa kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy tłuszcz i podsmażamy na nim
cebulę oraz
mięso. Następnie dorzucamy warzywa po czym dolewamy
wodę. Kiedy
wywar zawrze, zmniejszamy ogień, gotujemy przez około 15-20 minut. Następnie dodajemy kostki
curry i ponownie dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Kāre raisu podajemy z
białym ryżem. Świetnie smakuje też z
kaszą jaglaną.