Wykonanie
Nie wiem
czemu, ale zimą rzadziej jadam
ryby. Mimo to raz na jakiś czas nachodzi mi ochota na pieczonego
łososia. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych jest
ryba natarta
solą,
czosnkiem, obłożona
cebulą,
natką pietruszki i wykończona odrobiną
masła.
Łososia można podać, np.: z
kaszą jaglaną, gryczaną czy nawet
kuskusem.
Łosoś pieczony – przepis:3 dzwonka
łososia2 średnie
cebule4 ząbki
czosnku1 mały pęczek
natki pietruszki1 mała
cukinia30-40 g
masłasól,
pieprzŁososia myjemy, po czym osuszamy. Nacieramy go z dwóch stron
czosnkiem i
solą, przyprawiamy
pieprzem i wstawiamy do brytfanki (na tackę, do naczynia żaroodpornego). Okładamy go pokrojoną w
pióra cebulą i posiekaną
natką pietruszki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut (w zależności od grubości). Około 20 minut przed końcem pieczenia dorzucamy na wierzch pokrojoną w cienkie plastry
cukinię. Podajemy z
kaszą,
ziemniakami,
kuskusem albo gotowanymi warzywami.