Wykonanie
„Kozy”, jak zdrobniale
mówi się serach z
mleka tych zwierząt, bardzo łatwo poznać na pierwszy rzut oka. Z reguły mają dosyć drobne formy wynikające z mniejszej wydajności tych zwierząt - poczynając od małych kulek w zalewie, poprzez małe krążki (crottin de chavignol), ruloniki (saint maure de touraine), piramidki (pouligny St. Pierre), kończąc na większych kręgach (tomme de chevre), które jednak zawsze są mniejsze niż kręgi
serów krowich.Białe, posypane popiołemZdarza się też, że kozy obsypuje się jadalnym popiołem często mylonym z szarą pleśnią (np. valençay, któremu wedle legendy sam Napoleon rozwścieczony klęską militarną odciął z wściekłości czubek szablą)Cabri dodatkowo owinięty jest w liść, który stanowi warstwę ochronną dla delikatnej skórki świeżych
serów także dobrze koresponduje z ich charakterystycznym, ziemistym smakiem. Jednak najbardziej charakterystyczną cechą, po której najłatwiej rozpoznać
kozi ser, jest jasny kolor miąższu - można zaryzykować stwierdzenie, że koza w środku zawsze jest biała. Im starszy
ser tym ciemniejszą ma barwę, ale nawet te dojrzewające po kilka czy kilkanaście miesięcy nie są żółte, a raczej lekko kremowe.Tłuste i kwaskowe
Kozie sery są z reguły bardziej kwaskowe niż krowie czy owcze i dlatego sprawiają wrażenie mniej tłustych (choć de facto
mleko kozie zawiera 4,1 g/100 ml a krowie 3,7). Można je jeść a surowo, podawać jako składnik
sałaty, można zapiekać lub dodawać do potraw gotowanych, jak risotto czy
makarony.W La Fromagerie w stałej ofercie dostępnych jest kilkadziesiąt rodzajów
kozich serów (naturalnych i z dodatkami, np. z
marmoladą z
figi, z
orzechami, w ziołach) z Francji, Hiszpanii i Anglii w cenach od 12 zł/ szt.Cały asortyment dostępny jest w sklepie przy Burakowskiej 5/7 w Warszawie, kilkanaście
serów kozich można też kupić za pośrednictwem strony internetowej La Fromagerie .Carpaccio z pieczonych
buraków i
koziego twarożku chabis feuilleSkładniki (dla 2-3 osób):3 średnie
buraki1 kulka
twarożku chabis feuilledwie garście
rukolioliwa extra vergine,
ocet balsamiczny, świeżo mielony
pieprzBuraki upiec w piekarniku, ostudzić, pokroić w cienkie plastry. Na duży płaski talerz wysypać umytą
rukolę, ułożyć na niej plastry
buraka i obsypać poszarpanym w palcach
twarożkiem chabis feuille. Skropić
oliwą,
octem balsamicznym, oprószyć świeżo zmielonym
pieprzem. Podawać od razu z kawałkiem
bagietki lub ciabaty.Więcej przepisów z użyciem
kozich serów na stronie La Fromagerie w zakładce Nasze przepisy .
CAPRA CAMPINOS
SER KOZI DOJ... JASIONEK
SEREK KOZI Z KOZIE... LEEB VITAL KOZI
JOGURT JAGO...